Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Luka Burilović: Neću biti na skrivenoj plaći, nego neovisan

Burilovića su članovi Skupštine, kažu, izabrali jer ima dobre poslovne kvalitete, a ne zbog politike
04. ožujka 2014. u 17:00 4 komentara 837 prikaza
Luka Burilović
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

Luka Burilović, predsjednik uprave Sladorane, novi je predsjednik Hrvatske gospodarske komore, a funkciju će preuzeti 1. travnja na mandat od četiri godine. Protukandidati su mu bili Damir Kuštrak, Zlatko Hodak i Vladimir Ferdelji. U prvom krugu najviše glasova dobili su Burilović i Kuštrak, a u drugom članovi Skupštine Burilovića su izabrali sa 41 glasom naspram Kuštrakovih 30.

Ugled i povjerenje

Burilović i Kuštrak bili su od početka najjači kandidati, no uz njihova su se imena vezali i navodni pritisci, s jedne strane HDZ-a, čiji je Burilović član, a s druge vladajućih, koji su, kako se pričalo, navijali za Kuštraka koji dolazi iz Agrokora. Bez obzira na poveznice, političke ili poslovne, članovi Skupštine kažu nam da je riječ o demokratskim izborima na kojima se bira neovisan predsjednik, a takvu su osobu u Buriloviću prepoznali. Takvo vodstvo najavio je i Burilović.

– Komori prije svega treba vratiti ugled i povjerenje – rekao je Burilović. Dodao je da čelnik HGK “ne smije biti na nečijoj skrivenoj plaći” objašnjavajući kako netko tko vodi Komoru ne smije biti pod utjecajem politike ili velikog koncerna, a naknadno, na novinarski upit, dodao je da pritom nije ni na koga aludirao, nego je htio naglasiti da predsjednik mora biti neovisan. Burilović je predsjednik uprave županjske Sladorane od 2008. godine, u vrijeme HDZ-ove vlasti bio je neko vrijeme pomoćnik ministra poljoprivrede, a trenutačno je predsjednik vinkovačkog Gradskog vijeća i Gradskog odbora HDZ-a. Sve funkcije sada prekida i posvećuje se radu u Komori. U programu najavljuje i potrebnu veću ulogu HGK u kreiranju ekonomske politike, jaču prezentaciju interesa članica, veću ulogu gospodarske diplomacije...

Vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić poznaje Burilovića 15-ak godina.

– Luka nije konfliktna osoba, voli surađivati i čuti mišljenje drugih. Kada je počeo voditi Gradsko vijeće, htio je veću suradnju s oporbom, no objasnili smo mu da dosad to nije bila praksa, pa i to govori o njemu kao čovjeku – kaže Karlić. Dopredsjednik Sabora Tomislav Čuljak nije iznenađen Burilovićevim izborom jer, kako kaže, privatna Gospodarska komora Ivice Todorića bila bi previše.

Voli timski rad

– On je od početka dobro prihvaćen u stranci jer je uvijek bio dio ekipe i volio je timski rad. Mislim da će biti dobar predsjednik HGK jer dolazi iz gospodarstva i ima odliku uvažavanja tuđeg mišljenja te za njega nisu vezane nikakve afere – kaže Čuljak.

– Luka je izuzetno komunikativna osoba širokih pogleda, operativac uvijek spreman na suradnju i tako sam ga doživljavao sve ove godine koje se poznajemo, a to je od početka rata. On je uspješno proveo proces privatizacije Sladorane i uspješno ju je vodio osam godina pa je to pravi izbor – kaže Josip Šarić, gradonačelnik Otoka.

>>Luka Barilović izabran za novog predsjednika HGK

Potres koji je pogodio Zagreb uzrokovao veliku štetu u Đorđićevoj ulici
10 PITANJA O POTRESIMA
Što znači kad je dva dana mirno, a onda cijelu noć tutnje mali potresi?
Imunitet – snaga svakog organizma
PROMO
Imunitet – snaga svakog organizma
 • Avatar Jakov
  Jakov:

  Ortodoskni HDZ-ovac u kojeg ne mogu nikako imati povjerenja. Sve što je do sada napravio bilo je uz guranje HDZ-a. Ništa se tu neće promjeniti osim što će sada 600 zaposlenih narasti vjerovatno0 na 1200 po stranačkoj HDZ - ovoj ... prikaži još! pripadnosti. Loše ste izabrali.

 • coolman:

  Kome treba HGK, Buriloviću i 600 podobnih "stručnjaka" koji ugodno i udobno žive na državnim jaslama? Osim gore navedenih, nikome ! 50000 poduzetnika koji žive od svoga rada ne trebaju niti znaju čemu ta ustanova služi . Znaju samo to ... prikaži još! to da moraju svake godine plačati PRISILNU članarinu za ustanovu čiji članovi NE ŽELE BITI! Poduzetnik od 1989 godine

 • coolman:

  Dali će mi ikada itko sa grbače maknuti, Vidoševiće, Kuštrake, Buriloviće i slične parazite i parazitske ustanove poput HGK?! Dali sam ja u očima parazita koji sebe nazivaju političarima nepopravljivi debil koji ne može SAM procjeniti dali mu trebaju usluge ... prikaži još! neke ustanove te u skladu sa svojom SLOBODNOM odlukom platiti ili ne platiti nečije usluge. Dokle će oni slobodno zavlačiti ruke u moj džep opravdavajući to time da je to za moje dobro jer sam ja preglup da bi pametno znao potrošiti svoj novac ?! Šta učiniti da to stvarno jedamput prestane? ! Poduzetnik od 1989