Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Litra benzina napokon pala ispod 10 kuna

Za tjedan dana sastanak OPEC-a kako bi se dogovorile kvote proizvodnje. Manja je i potražnja jer je rast usporen
21. studenoga 2014. u 10:40 22 komentara 13003 prikaza
benzinska
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell

Za razliku od građana i industrije kojima odgovara jeftin benzin, veliki proizvođači traže načina da zaustave pad cijene sirove nafte koja se spustila na najniže vrijednosti u posljednje četiri godine. Razloga za pad cijena ima više, od političkih do ekonomskih. Zemlje OPEC-a, koje drže 40% ukupne ponude sirove nafte, zadržavaju razinu proizvodnje od 30 milijuna barela dnevno (razina dogovorena u siječnju 2012.) unatoč smanjenoj potražnji pa je ovaj tjedan cijena sirove nafte skliznula na 74,01 dolara, odnosno 78,19 dolara po barelu.

Takav pad posebno pogađa Rusiju, koja je svoj proračun napravila uz procjenu da će sirova nafta biti oko sto dolara, a vesele mu se države koje su ovisne o uvoznoj nafti.

OPEC već peti mjesec zaredom izbacuje više nafte nego što je dogovoreno, no osim njih na tržište su pojačano izašle i zemlje koje nisu članice OPEC-a. Među razloge za veću ponudu svrstava se i znatno povećanje nafte iz američkog škriljevca. Globalna ekonomija ponovo ulazi u lošije razdoblje pa je i potražnja za naftom manja, a Međunarodna agencija za energiju predviđa da će se pad potražnje za sirovom naftom nastaviti i dalje, što će sve skupa biti jedna od tema za sastanak OPEC-a koji se priprema idući tjedan u Beču.

– Sastanak zemalja članica OPEC-a trebao bi rezultirati prilagodbom trenutačnih razina proizvodnje na prije dogovorenu kvotu – ističu analitičari RBA. Globalne okolnosti zasad idu na ruku domaćim vozačima jer se cijena supera kreće oko deset kuna, a dizel je pola kune jeftiniji. Pojeftinjenje na domaćem  tržištu niže je od onog na globalnom dijelom i zbog toga što maloprodajna cijena ne ovisi samo o  cijeni nafte,  nego  i o poreznom opterećenju, a osim PDV-a  vozači plaćaju  i trošarine koje su  fiksne, neovisno o tome kolika je cijena na benzinskim crpkama. 

>> Cijena goriva pada treći tjedan zaredom, litra Eurosuper 95 stoji 10,01 kunu

>> Benzin će oko Nove godine biti jeftiniji od devet kuna

PROGOVORILA O TRUDNOĆI
Ella Dvornik: 'Rekli su mi da se brzo spakiram, završila sam na hitnom carskom'
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
 • Avatar pekarr
  pekarr:

  Čuj ti ovo. ova ko da se žali što su cijene za potrošaće jeftinije...

 • Sauron:

  Ova tema se premalo potencira u novinama.... realna cijena goriva s obzirom na cijenu nafte bi trebala biti ispod 9 kn. Molim novinare da istraže to i počnu više pisati o tome ne bi li na taj nači utjecali na ... prikaži još! udruženje naftaša (trustovsko) da smanji cijene na njihovu pravu razinu.

 • tolitol:

  Za Tuđmana je litra benzina bila tri puta jeftinija nego sada, vanjsko zaduženje desetak puta niže, kreditni rejting za tri stepenice viši, nezaposlenih manje, INA u hrvatskom vlasništvu. Jedino je kuknjava naroda bila daleko glasnija nego danas.