Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

'Likvidnost hrvatskih banaka značajno viša od prosjeka eurozone'

Guverner HNB-a istaknuo je kako je pismo namjere za ulazak u Europski tečajni mehanizam ERM II u završnoj fazi dovršavanja, a bit će poslano nakon dogovora s europskim partnerima
15. lipnja 2019. u 14:20 3 komentara 243 prikaza
Boris Vujčić
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Guverner Hrvatska narodne banke (HNB) Boris Vujčić izjavio je u subotu u Dubrovniku kako očekuje da će hrvatske banke vrlo dobro proći Provjeru kvalitete aktive (Asset Quality Review - AQR), prije ulaska u Jedinstveni nadzorni mehanizam - JNM (SSM - Single Supervisory Mechanism), jer je njihova kapitalna adekvatnost i likvidnost značajno viša od prosjeka eurozone te ne ostavljaju sumnju da je riječ o kvalitetnom i stabilnim sustavu.

Boris Vujčić GUVERNER HNB-A Vujčić: Povratak na investicijski rejting je očekivan i zaslužen, prioritet su i dalje reforme

Vujčić, koji sudjeluje na 25. Dubrovačkoj ekonomskoj konferenciji u organizaciji HNB-a, napomenuo je kako je u tijeku tehnički dio dogovora s Europskom središnjom bankom (ESB) oko provođenja Provjere.

"Potrebno je odrediti koje će banke proći Provjeru i očekujem da ćemo do kraja lipnja znati broj imena tih banaka. Potom slijedi obavijest tim bankama koje podatke trebaju pripremiti, a Europska središnja banka treba provesti javni natječaj za provedbu Provjere. Na koncu slijedi i sama Provjera kvalitete aktive", objasnio je Vujčić.

Marin Škibola Škibola pozvao Vladu: 'Donesite posebni zakon kojim će se riješiti pitanje obeštećenja za dužnike kredita u švicarcima'

Istaknuo je kako je pismo namjere za ulazak u Europski tečajni mehanizam ERM II u završnoj fazi dovršavanja, a bit će poslano nakon dogovora s europskim partnerima. Pritom nije htio špekulirati s datumima, već je rekao da će se to dogoditi "vrlo brzo". HNB je 27. svibnja objavila da je Republika Hrvatska ESB-u uputila zahtjev za uspostavljanje tzv. bliske suradnje između ESB-a i HNB-a u obavljanju poslova supervizije kreditnih institucija u okviru Jedinstvenoga nadzornog mehanizma.

"Riječ je o koraku koji je sastavni dio procedure za ulazak Republike Hrvatske u Europski tečajni mehanizam (ERM II), a potom i europodručje. Namjera je Republike Hrvatske istodobno ući u mehanizam bliske suradnje s ESB-om i u tečajni mehanizam ERM II“, objavila je HNB.

Prosvjed iz 2015. godine Švicarci Banke odugovlače s dokumentacijom, a rok za predaju tužbe curi

JNM prvi je stup bankovne unije, a čine ga ESB i nacionalna nadležna tijela država članica koje sudjeluju u mehanizmu. Sudjelovanje je automatsko za države članice europodručja, a dobrovoljno za države članice izvan europodručja te se uspostavlja bliskom suradnjom s ESB-om.

Glavni su ciljevi JNM-a osiguravanje sigurnosti i pouzdanosti europskoga bankovnog sustava te doprinos financijskoj integraciji i stabilnosti u Europskoj uniji. Ulazak u blisku suradnju preduvjet je za sudjelovanje u JNM-u, u kojemu ESB obavlja poslove supervizije nad kreditnim institucijama u europodručju. 

Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Slasni zalogaji
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
 • portugisac:

  Ove pripreme za uvođenje eura su obični cirkus.Nije mi jasno po čemu su bili spremni za uvođenje eura Slovačka, Kosovo i Crna Gora a Hrvatska nije. Bilo bi dobro da mi to gospodin Guverner HNB - a pojsasni

 • Avatar whack.tack
  whack.tack:

  borise, a sto od toga imamo mi-koriosnici tih banaka? u firmi mi uzimaju 0.5%+10 EUR za svako podizanje love, kamate na gradjanske kredite najvise u eu...reci o cemu ti pricas???

 • midea:

  Guverner je prvoklasni lažljivac , masonski potrčko !