Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Kune uskoro prestaju vrijediti - zamjena u eure nije najbolja opcija, postoji nešto isplativije

Investicijsko zlato
07.02.2022.
u 06:50

Hrvatska uskoro uvodi euro kao novu službenu valutu, čime kuna odlazi u povijest kao još jedna u nizu papirnatih valuta koje su prestale vrijediti.

Uvođenje eura u Hrvatsku trebalo bi se dogoditi 1. siječnja iduće godine, kada će se sve kune na računima hrvatskih građana automatski prebaciti u eure po važećem tečaju. No, procjenjuje se kako Hrvati u gotovini drže čak 40 milijardi kuna, što je više od 10 tisuća kuna po stanovniku pa se nameće pitanje: što će biti sa svim tim kunama nakon uvođenja eura?

Potrebno zamijeniti kune u gotovini, ali euri nisu najbolja opcija

Kune u gotovini bit će potrebno zamijeniti ove godine kako bi štediše izbjegli gubitak vrijednosti svoje ušteđevine i kao prva opcija nameće se zamjena kuna u eure, novu valutu koju ćemo svi koristiti od sljedeće godine. No, to baš i nije najbolja opcija za većinu ljudi zbog pojave kojoj trenutno svjedočimo, a to je visoka inflacija koja umanjuje vrijednost našeg novca jer s istim iznosom možemo kupiti sve manje proizvoda.

Inflacija pogađa sve papirnate valute, a euro nije iznimka. Eurozona je prošli mjesec zabilježila najveću stopu inflacije u svojoj povijesti, što znači da oni koji štede u eurima zapravo gube vrijednost svoje imovine iz mjeseca u mjesec. Pritom je svejedno držite li svoje eure na bankovnom računu koji ne daje nikakve kamate ili pak u papirnatom gotovinskom obliku - činjenica je da euri, kao i kune, nisu prikladni za dugoročnu štednju zbog inflacije. Srećom, postoji isplativa alternativa.

Investicijsko zlato - Štednja koja nosi više od 8% prinosa godišnje

Investicijsko zlato u zadnje je vrijeme sve popularniji oblik dugoročne štednje otporne na inflaciju kojoj se okreće rastući broj štediša u svijetu, ali i u Hrvatskoj. Investicijsko je zlato standardizirano zlato koje dolazi isključivo u fizičkom obliku zlatnih poluga i zlatnika visoke čistoće te je namijenjeno dugoročnom zadržavanju vrijednosti, a činjenica da je u zadnjih 20 godina cijena zlata u prosjeku rasla oko 8.3% godišnje pokazuje da se radi o vrlo isplativom i sigurnom obliku štednje.

Osim što se pokazalo vrlo isplativim, investicijsko zlato ima i druge prednosti koje ga čine privlačnijim oblikom štednje od novca na računu ili u gotovini. Iako cijena zlata u dugom roku uvijek raste, ona najviše raste u vremenima inflacije, krize i ekonomskih nestabilnosti pa se zlato tradicionalno smatra ulagačkim instrumentom koji pruža zaštitu imovine i štednje u nesigurnim vremenima.

Osim toga, investicijsko zlato u fizičkom obliku zlatnih poluga i zlatnika oslobođeno je apsolutno svih poreza, uključujući PDV i porez na kapitalnu dobit, što znači da sva zarada od ulaganja ostaje investitoru, bez ikakvih obaveza prema državi. Investicijsko zlato je prenosivo i jednostavno za skladištiti jer ne zauzima puno prostora, a također je vrlo likvidno, to jest lako ga je zamijeniti za gotovinu po aktualnom tečaju bilo gdje u svijetu kroz otkup zlata.

Kako zamijeniti kune za zlato na jednostavan i povoljan način?

Ulaganje u zlato moguće je na više načina, a onaj najisplativiji i najsigurniji je kupnja zlatnih poluga i zlatnika koji se smatraju investicijskim zlatom kod vjerodostojnog trgovca plemenitih metala. Najpoznatiji takav trgovac u Hrvatskoj je Centar Zlata koji je ujedno i ovlašteni distributer poznatih europskih talionica kao što je austrijska državna kovnica Münze Österreich poznata po kovanju dukata s licem cara Franje Josipa.

Centar Zlata nudi mogućnost štednje u zlatu svim građanima, bez obzira na njihovu platežnu moć, budući da u svom asortimanu nudi široku ponudu zlatnika i poluga od onih najmanjih mase jednog grama pa do najvećih mase jednog kilograma. Pritom je zlato moguće platiti i gotovinom za iznose manje od 75.000 kuna, što je pogodnost za sve one koji će svoje kune prije isteka njihove valjanosti zamijeniti za žuti plemeniti metal.

Zamjena kuna za zlato moguća je u nekoj od poslovnica Centra Zlata, a moguća je i kupnja zlata na daljinu preko webshopa uz 100% osiguranu dostavu na kućnu adresu u roku tri radna dana. Centar Zlata svim klijentima nudi i opciju besplatne pohrane poluga i zlatnika prvih godinu dana, ali kupac može svoje zlato preuzeti odmah i sam ga pohraniti, ako to želi.

Ukoliko i vi želite spasiti svoje kune, ali i eure, od gubitka vrijednosti zbog inflacije koja neće tako brzo nestati, zamijenite svoj novac za jedini oblik imovine koji je nadživio sve krize, inflacije, valute i generacije - investicijsko zlato.

Djelatnike Centra Zlata moguće je kontaktirati za besplatne konzultacije na e-mail info@centarzlata.com ili pozivom na broj 01 3000 783, a najveću ponudu investicijskog zlata u Hrvatskoj možete pogledati klikom OVDJE.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije