Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Digitalna budućnost u Hrvatskoj

„Kartično poslovanje uvelike može povećati profit i olakšati svakodnevni život“

Renata Vujasinović, direktorica Vise u Hrvatskoj
Foto: Davor Puklavec/Pixsell
1/3
09.06.2022.
u 11:26

Razgovarali smo s direktoricom Vise u Hrvatskoj o kartičnom poslovanju, ovo je način kako da plaćate i da budete plaćeni. Izbor je u potpunosti vaš

Trendovi gotovinskog poslovanja mijenjaju se u svijetu. To dokazuju i publikacije i istraživanja prema kojima je kartično poslovanje u odnosu na proteklu godinu poraslo za nešto više od 59 posto. Pandemija je bila dodatni pokazatelj koji je potvrdio kako kartično poslovanje doista jest u porastu.

Razlog zašto su kartične transakcije sve više u napretku leži i u njihovoj stopostotnoj sigurnosti.

- Kontinuirano ulažemo u kibernetičku sigurnost kako bismo zaštitili sve naše korisnike. Visa je uložila 9 milijardi dolara u posljednjih godinu dana kako bi osigurala prevenciju kibernetičkih prijevara i stvorila sigurno okruženje u kojem svatko može poslovati – rekla je Renata Vujasinović, direktorica Vise u Hrvatskoj.

Digitalno poslovanje povećava prihode

Dok u svijetu postoje zemlje koje su gotovo potpuno prešle na digitalno poslovanje, hrvatski mali i srednji poduzetnici još uvijek razmišljaju je li to dobra odluka. Vujasinović potvrđuje, sumnje nema. Prihvaćanjem kartičnog poslovanja u poduzeću moiže se povećati prihod, ali i proširiti baza klijenata.

- Broj osoba koje svakodnevno koriste gotovinu se smanjuje. Prihvaćanjem kartičnog poslovanja, olakšava se plaćanje, što automatski znači i veći broj kupaca, a samim time i veći prihodi – objasnila je Vujasinović.

Štoviše, sama tranzicija na kartično poslovanje nije nimalo teška. Iz Vise tvrde kako kontinuirano rade na olakšavanju postupka svim malim i srednjim poduzećima, te im pružaju potrebnu pomoć i podršku u procesu tranzicije.

Foto: Shutterstock

-  Zahvaljujući inicijativi "Digitalna Hrvatska" mali i mikro poduzetnici koji žele iskusiti prednosti digitalnog plaćanja dobit će subvencionirani terminal za plaćanje potpuno besplatno na rok od 6 mjeseci – potvrđuje direktorica Vise u Hrvatskoj.

Naime, projekt Digitalna Hrvatska zajednička je inicijativa Vise, njenih klijenata koji posluju karticama  i svih ostalih sudionika na tržištu. Glavni cilj ove inicijative je približiti Hrvatsku digitalnom društvu i ubrzati razvoj mreže koja prihvaća bezgotovinsko plaćanje, čime se smanjuje financijska isključenost. U projekt se mogu uključiti sve tvrtke i mikro poduzetnici koji nisu prihvatili kartice u prethodnih 12 mjeseci.

Program koristilo više od 350 tisuća poduzeća

Koliko je ovakav projekt podrške malim i srednjim poduzetnicima potreban pokazuju i brojke iz susjednih zemalja.

- Do sada je program samo u Poljskoj koristio 350.000 poduzeća. To konkretno znači da je gotovo svaki drugi poduzetnik u Poljskoj sudionik projekta i korisnik terminala.

Koliko je ta inicijativa bila potrebna svjedoči i velik broj tvrtki koje su odlučile sudjelovati u projektu. Većina poduzeća odlučila je zadržati svoj terminal, te tvrde kako više i ne mogu zamisliti svoje poduzeće bez kartičnog poslovanja – prepričava Vujasinović.

Kaže kako time Visa želi Hrvatskoj pomoći da poboljša svoje lokalno gospodarstvo, ali jednako tako, da svatko ima izbor prijeći na novu vrstu poslovanja koja predstavlja budućnost.

Pitali smo znači li ovakav progres kartičnog poslovanja ujedno i kraj gotovine.

- Uopće ne predviđamo nestanak gotovine, niti smo protiv njezina korištenja. Želimo samo naglasiti da bi uporabom kartičnog poslovanja život bio u potpunosti olakšan. Svakodnevni život postao bi lakši. Lakše bi se putovalo, radilo na daljinu te bi se pokazale brojne prednosti ovakve opcije – pojašnjava Renata Vujasinović.

Kartično poslovanje dostupno svima

Ukoliko posjedujete malo ili srednje poduzeće i želite modernizirati svoj sustav poslovanja, možete to učiniti posjetom na stranicu projekta Digitalna Hrvatska. Za sve korisnike izrađen je i detaljno napisan vodič koji možete preuzeti ovdje.

Digitalno kartično poslovanje u Hrvatskoj doista postaje potreba, naročito zato što je Hrvatska turistička zemlja.
- Turisti koji dođu posjetiti Hrvatsku očekuju istu korisničku uslugu kao i u svojoj zemlji. Posebice oni posjetitelji iz zemalja poput nordijskih koje su gotovo potpuno prešle na kartični oblik poslovanja – ističe ova direktorica i dodatno pojašnjava kako nipošto programom ne žele prisiljavati poduzetnike na kartično poslovanje ili bilo kakvu tranziciju.

Renata Vujasinović, direktorica Visa Hrvatska
Foto: Davor Puklavec/Pixsell

- Pandemija Covid-19 ojačala je prelazak na digitalna plaćanja i potvrdila važnost sigurnih i praktičnih plaćanja za transakcije na daljinu i transakcije licem u lice. Međutim, gotovina je i dalje ostala sredstvo koje se koristi za većinu maloprodajnih plaćanja u Europskoj uniji. Svjesni smo uloge novca u europskim društvima i ne očekujemo da će nestati u doglednoj budućnosti, iako ga potrošači sve manje koriste. U konačnici, Visa samo želi svima ponuditi izbor najboljeg načina poslovanja. Potrošači i trgovci će odlučiti što je za njih najprikladnije i najsigurnije – zaključuje Renata Vujasinović, direktorica Vise u Hrvatskoj. 

Sadržaj nastao u suradnji s Visom.

 

 

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije