Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Kanađani počeli s bušenjem u Vukovarsko-srijemskoj županiji

– Dodjelom dozvola 2016. osigurana su nova ulaganja u istraživanje i eksploataciju. U slučaju novih otkrića, značajno će se zaustaviti trend pada plinskih rezervi koji mogu u budućnosti dovesti Hrvatsku do potpune ovisnosti o uvozu plina -– poručuju iz Agencije
14. lipnja 2019. u 10:12 1 komentara 866 prikaza
Ilustracija
Foto: Borna Filić/PIXSELL

Kanadska kompanija Vermilion započinje bušenja na lokaciji Cerić-1, u Vukovarsko-srijemskoj županiji, objavili su iz Agencije za ugljikovodike. Uz Cerić-1, Vermilion uskoro kreće i u izradu bušotine Berak-1. U Agenciji navode da su bušenja rezultat dvogodišnjih istraživanja i snimanja, a već za tridesetak dana, koliko će trajati izrada bušotine, mogli bi se znati i prvi rezultati o postojanju ugljikovodika.

Astana Arena Sve je dogovoreno Službeno! Kinezi odlučili: Gradimo stadion u Hrvatskoj vrijedan 150 mil. €

U toj Agenciji objašnjavaju da su obje bušotine dio Vermilionova radnog programa na koji se ta tvrtka obvezala prije tri godine potpisom Ugovora o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika s Vladom RH. Vermilion je tada dobio dozvole za istraživanje na četiri istražna polja.

– Dodjelom dozvola 2016. osigurana su nova ulaganja u istraživanje i eksploataciju. U slučaju novih otkrića, značajno će se zaustaviti trend pada plinskih rezervi koji mogu u budućnosti dovesti Hrvatsku do potpune ovisnosti o uvozu plina -– poručuju iz Agencije.

Napominju da lokalnoj samoupravi pripada naknada za zauzetost površine koja iznosi 400 kuna po četvornom kilometru. Od potpisivanja ugovora u lipnju 2016. do danas, lokalnim zajednicama uplaćeno je nešto više od 17 milijuna kuna. Ako istražne bušotine pokažu komercijalnu isplativost, dio naknada od dobivenih količina ići će lokalnoj zajednici kroz cijeli ugovorni period eksploatacije. Osim postojećih pet istražnih polja, u tijeku je natječaj za novih šest istražnih blokova na području Panonskog bazena koji se zatvara 28. lipnja 2019.

Pogledajte i video o uvođenju eura:

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka