Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
padat će i dalje

Kamate 1-2 %, bit će tanak i ulov poreznika

Maruška Vizek
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
03.11.2014.
u 17:30

Ne očekujem značajniji odljev depozita. Zemlje u okružju imaju ovaj porez i još niže kamate na štednju, napominje Maruška Vizek

Tko god računa na prihode od kamata na štednju, čekaju ga neugodna iznenađenja. Kamate na štednju spustile su se na povijesno najniže vrijednosti i u najvećem broju slučajeva ne prelaze jedan posto godišnje! Prema navodima središnje banke, Hrvati najčešće oročavaju štednju na tri mjeseca, a prema jučer prikupljenim podacima s web stranica banaka, kamate na novu eursku štednju oročenu do tri mjeseca kreću se od 0,40 do jedan posto, dok su kamate na oročenje između tri i šest mjeseci od 0,50 do 1,10 posto.

Upola manje

Iznosi su to koji će šokirati brojne hrvatske štediše, koji će povrh toga početi plaćati i 12 posto kamate na štednju! Godinama su se kamate u Hrvatskoj kretale oko i iznad tri posto, a bilo je razdoblja kad su i u najkonzervativnijim bankama dosezale pet ili šest posto. Kamata oko jedan posto za kraća i oko dva posto na višegodišnja oročenja pomrsit će račune i u Vladinoj računici vezanoj uz oporezivanje kamata. Ministarstvo financija očekuje da će od tog poreza prikupiti oko 300 milijuna kuna, što znači da računaju s kamatnom stopom od približno dva posto, koja je u ovom trenutku rezervirana samo za veće iznose, dulja oročenja i manje popularnu kunsku štednju. Hrvatski građani imaju 144 milijarde kuna oročene štednje (i to uglavnom na tri mjeseca i u eurima), dok stranci drže 8,1 milijardu kuna. Istekom roka oročenja većina može očekivati obavijest o smanjenju kamatnih stopa, a Maruška Vizek s Ekonomskog instituta očekuje da će se zbog niske inflacije i visoke likvidnosti banaka trend pada kamata na štednju nastaviti i iduće godine. Usporedbe radi, na oročenje do tri mjeseca u prosincu 2011. kamate su bile 2,18 posto, a u srpnju ove godine (posljednji objavljeni podatak HNB-a) – 1,10 posto. Oročenje od 6 mjeseci do godinu dana donosilo je krajem 2011. 4,27 posto kamate, a u srpnju 2014. više nego upola manje – 1,94 posto.

Nema inflacije

Sad je ponuda banaka još niža, a na ruke im ide i deflacija, jer su na godišnjoj razini cijene u padu 0,2 posto pa bankama nitko ne može prigovoriti da će inflacija pojesti vrijednost novca koji leži u bankama.

– Uvođenje poreza na kamate nije neočekivano. Ono bi trebalo biti prvi korak u obuhvatnijem oporezivanju kapitala i imovine, a sve radi smanjivanja opterećenja rada, odnosno postizanja uravnoteženijeg poreznog opterećenja kapitala i rada – komentira Maruška Vizek i dodaje da činjenica što se ovaj porez uvodi istodobno s izmjenama poreza na dohodak koje idu u smjeru rasterećivanja opterećenja rada može poboljšati međunarodnu konkurentnost zemlje, a kombinacija tih dviju mjera može se nazvati i svojevrsnom mini fiskalnom devalvacijom. HNB tvrdi da padaju i prosječne kamatne stope na dugoročne kredite poduzećima i u kolovozu su bile 5,43 posto.

>>Veće plaće, ali i novi porez za 400.000 štediša

>>Porez na kamate na ušteđevinu ne odobrava 29% građana

Komentara 4

TH
than
22:02 03.11.2014.

Tih 300 milja koliko su se nadali od poreza na kamate su spucali u najobicniji vozni park za njihove guzice. Kada se to tako prezentira, onda ce i oni koji su za tako nesto, biti protiv toga. Jel' odose ti novci van. U Njemacku... Samo sto to niti jedan medij kod nas nije tako prezentirao, vec je islo, oni imaju para uzmite im. Sada nece biti niti pola od toliko, sto i nije cudno. Moje kamate su recimo osle na knjige za djecu. Ono sto je u Zagrebu besplatno, ja sam morao platiti... Onaj u Zagrebu je bolje placen za moje radno mjesto u visini prireza, a ostale mu kamate. Bravo drugovi na vlasti .Uredili ste drzavu takvu da se svi valjda preselimo u Zagreb i tu stedimo. Po mogucnosti smuvati socijalu, a moze se preko izvanbracne zajednice samo tako...

FN
Franco Negro
00:41 04.11.2014.

I tako se opet preljeva iz šupljeg u prazno......po tko zna koji put.... A da bi Grčić otvorio koju tvornicu bilo čega...gdje bi nam kraj bio....

DU
Deleted user
04:55 05.11.2014.

Meni samo nije jasno zašto se ne smanji broj državnih službenika. To bi riješilo puno problema. Osim toga, kad ima toliko nelogičnih poteza, zašto naši tobožnji ekonomisti ne probaju smanjiti kakav porez, barem privremeno, pa ako to koristi, neka takotako ostane. Ovako samo krešu i kradu onima koji imaju malo više, i to raspodjeljuju - pretežno sebi i svojima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije