Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis InvestCro - Kako do ulagača

Kako do ulagača - o projektu

S ciljem ukazivanja na problematiku stranih, ali i domaćih ulaganja u Hrvatskoj, Poslovni dnevnik i Večernji list pokreću cjelogodišnji multimedijski projekt InvestCro.
29. siječnja 2019. u 09:00 36 prikaza
InvestCro

Projekt uključuje:

  • novinske priloge dva puta mjesečno u tiskanim izdanjima Poslovnog dnevnika i Večernjeg lista
  • Tv intervjue jednom mjesečno (Večernji TV)
  • Tri stručne konferencije - jednu u veljači, drugu sredinom i treću krajem 2019. godine
  • Završni prilog - krajem godine odnosno nakon treće konferencije, bit će objavljen prilog malog formata koji sadrži sve kroz godinu pisano i ukazivano, uz dodatak posebno izrađenih preporuka koje se izdaju i pišu u dogovoru s partnerima - Hrvatskom udrugom banaka i Udruženjem stranih ulagača u Hrvatskoj

Privlačenje investicija, kako stranih tako i domaćih, te poticanje već prisutnih investitora na razvitak poslovanja ključni su za rast hrvatskog gospodarstva na dugi rok, stoji u Bijeloj knjizi 2017. u izdanju Udruženja stranih ulagača u Hrvatskoj (FIC). Kako zaključuje Udruženje, "...strani investitori mogu igrati važnu ulogu u gospodarskom oporavku Hrvatske donoseći svjež kapital, visoku kvalitetu i standarde zaštite okoliša kao i know-how, inovativne tehnologije, otvaranje novih radnih mjesta te programe razvoja za zaposlenike". 

Tvrtke u vlasništvu stranih ulagača predstavljaju značajan dio hrvatskog gospodarstva, bilo kroz ukupan prihod od prodaje, izvoz, zaposlenost ili investicije. FDI poduzeća zaslužna su za gotovo trećinu ukupnih investicija nefinancijskih poduzeća u Hrvatskoj, dok je udio izvoza poduzeća u stranom vlasništvu blizu 40 %. 

Pitanje koje se nameće jest koliko je Republika Hrvatska prepoznala izazove u smislu gospodarenja i suradnje s regionalnim, ali i globalnim tržišnim partnerima i koliko je među građanima prepoznat značaj ulagača za državu i razvoj gospodarstva. Republika Hrvatska morala bi raditi na nastavku izgradnje stabilnog i snažnog tržišno orijentiranog gospodarstva, konkurentnog na svjetskom tržištu, stalnom jačanju makroekonomske stabilnosti i nastavku strukturnih reformi u svrhu osiguranja stabilnoga i održivoga gospodarskog razvitka. 

U tom kontekstu morao bi biti prepoznat i značaj ulaganja za budući razvitak zemlje kao velik doprinos daljnjem restrukturiranju i modernizaciji gospodarstva, jačanju međunarodne konkurentnosti i stvaranju novih radnih mjesta.

podmukla bolest
HRT-ova voditeljica iznenada završila na hitnoj pa upozorila na veliki problem: 'Ne ignorirajte simptome'
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti