Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nacionalno savjetovanje

Kako digitalizirati biznis - MINGO prvo ministarstvo digitalnog doba

Darko Horvat
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
13.10.2018.
u 09:29

Ministar Darko Horvat, domaćin nacionalnog savjetovanja o digitalizaciji u gospodarstvu 
i poduzetništvu ugostit će u Rapcu 18. i 19. listopada eminentne europske stručnjake

O tome kako digitalizacija može preobraziti javnu upravu, energetiku, industriju i poduzetništvo kao cjelinu s hrvatskim će političarima, ključnim ljudima koji vode javnu upravu i predstavnicima poduzetnika dva dana svoja iskustva dijeliti stručnjaci iz europskih država koji su to već svladali. Istodobno će i predstavnici hrvatske Vlade najaviti mjere i aktivnosti koje oni pripremaju na tom području; 18. i 19. listopada Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta u Rapcu organizira 22. Nacionalno savjetovanje o gospodarstvu i poduzetništvu, a središnja su mu tema ove godine – izazovi i prilike digitalnog doba, što je i službeni naziv programa.

Učiti od najboljih

– Konferencijom želimo dodatno naglasiti važnost digitalizacije, ali i istaknuti neke od najboljih praksi i najuspješnijih projekata nastalih upravo zahvaljujući tehnološkim dostignućima na kojima digitalizacija počiva – poručuje domaćin ministar Darko Horvat i najavljuje predstavljanje plana za izradu strategije digitalne transformacije.

Joško Lozić, predavač na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu, jedan od sudionika konferencije, pojašnjava da je 20. stoljeće obilježio vrhunac razvoja industrije “maltera i cigle“, globalne korporacije ovladale su većinom starih industrija, a prosječne profitne stope padale su im iz godine u godinu te je ulazak u novi milenij zapamćen po globalnim gospodarskim krizama. Klasična linearna industrija, pritisnuta kontinuiranim rastom troškova proizvodnje, migrirala je na drugi kraj svijeta.

– Istodobno, na ruševinama industrije “maltera i cigle“, nezaustavljivo će rasti industrija “pijeska“. Proizvodnja fizičkih proizvoda u industrijskim pogonima zamijenjena je proizvodnjom “nula i jedinica“. Detroit, kao simbol industrije “maltera i cigle“, svoje mjesto predvodnika prepustit će Palo Altu i Silicijskoj dolini. Manufakturna proizvodnja pokleknut će pred proizvodnjom informacija. “Info facture” je temelj digitalne ekonomije – poručio je Jozić, glavni uvodničar, uz profesora fizike Eickea Webera, svjetskog lidera u istraživanju solarne energije, direktora i predsjednika BEARS-a, Obrazovnog saveza za istraživanje sveučilišta Berkeley, te dugogodišnjeg direktora njemačkog Instituta Fraunhofer za sustave solarne energije.

Umjetna inteligencija

Weber će govoriti o mogućnostima “plavog rasta” u održivom energetskom gospodarstvu. Možda će predstavnici naše javne uprave nešto naučiti i iz estonskog primjera, čije je digitalizirano pravosuđe nedavno oduševljeno prokomentirao i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković. Njihova će iskustva predstaviti jedan od najmlađih zastupnika u tamošnjem parlamentu, Kalle Palling, koji je iznimno aktivan u promoviranju elektroničke uprave u svojoj zemlji i inozemstvu. Njegovom je zaslugom nedavno izglasan zakon koji u Estoniji regulira poslovanje “ride-sharing” kompanija poput Ubera. O suradnji s vladama centralne i istočne Europe na digitalizaciji uprave govorit će i Evangelos Chrysafidis iz Microsofta.

Davor Runje, osnivač i direktor digitalne agencije, pričat će o primjeni umjetne inteligencije što bi moglo biti zanimljivo poduzetnicima u digitalizaciji njihova poslovanja. No, njihovi predstavnici iz HUP-a mogu iskoristiti priliku pa izravno pitati ministre iz svojih resora na koji će način prilagoditi svoje mjere i aktivnosti kako bi im olakšali digitalnu transformaciju kroz pokretanje poslovanja u jednom koraku, e-račun, razne digitalne registre i ostale alate koji su još uvijek neadekvatni i puno bliže “cigli i malteru” nego e-poslovanju.

Pogledajte i video s Večernjakove konferencije Hrvatska kakvu trebamo:

Ključne riječi

Komentara 1

VK
vječni krojf
14:32 13.10.2018.

Bravo za Horvata kralja korupcije. Po Međimurju je nagrnuo lovu radeći na manipulaciji poduzetnika koji su pozatvarali obrte i prešli na doo.Napunio je džepove.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije