Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI SMJEROVI

Porez na dobit među najvišima, a prihodi od njega najniži u EU

Zoran Milanović i Andrej Plenković
Foto: Anto Magzan/Pixsell
1/3
14.08.2016.
u 19:49

Poduzetnici pozdravljaju nižu stopu poreza na dobit, ali traže i druga rasterećenja poput smanjenja parafiskalnih nameta

Sve stranke u svojim predizbornim programima nude uvijek najzvučnije promjene vezane za poreznu politiku. No više ti prijedlozi nisu potpuno populistički jer se ranijih godina birače najviše pridobivalo manjim PDV-om, sada na tome još ostaje HDZ, ali ovaj put ipak je veći naglasak na porez na dohodak, prije svega povećanje neoporezivog dijela dohotka, što znači i povećanje plaća. No svatko tko imalo razumije ekonomiju, razumije i jednostavnu činjenicu – da bi netko mogao uživati privilegij veće plaće, mora biti zaposlen!

Trebamo ulagače

Stoga su se i sve stranke okrenule jačanju poduzetničke klime. Sve stranke, osim SDP-a, koje su dosad prezentirale svoj program, nude nižu stopu poreza na dobit. Najveće smanjenje nudi Pametno, sa 20 na 15 posto, Most na 17 posto, HDZ 18 posto... Analitičari smatraju da su se mjere za poticanje poduzetništva, pa tako i nižeg poreza, trebale dogoditi i ranije jer predugo smo socijalna zemlja, a nama je potreban razvoj koji duboko zaostaje sada već za svim zemljama EU. Rast i razvoj mogu stvoriti samo poduzetnici, odnosno nova ulaganja, a upravo zbog velikih opterećenja i loše klime investicije nas zaobilaze. Vlasnik Orbica Branko Roglić pozdravlja niže stope poreza na dobit, ali isto tako komentira u šali kako je to ‘porez na ništa’ jer zbog loše klime velik broj poduzetnika ne ostvaruje dobit.

– Niža stopa je dobra, no treba i provesti druge mjere kao što je smanjenje parafiskalnih nameta i napraviti cjelokupnu reformu koja će olakšati poslovanje – kaže Roglić.

– Smanjenje poreza na dobit svakako je dobrodošlo jer nas sadašnja stopa ne čini osobito konkurentnima. No poslovanje ne otežava samo jedan od poreza, već ukupno preveliko porezno opterećenje kao i broj te visina neporeznih nameta. No jasno je da održivog snižavanja poreznog opterećenja ne može biti bez reformi koje će omogućiti učinkovitije korištenje proračunskih sredstava – kaže direktor HUP-a Davor Majetić.

Najveću revoluciju kroz poreze u cilju privlačenja ulagača napravile su Irska i baltičke zemlje, ali ih sve više prate i zemlje srednje Europe. U Irskoj je porez na dobit 12,5%, u Rumunjskoj i Mađarskoj 16, Sloveniji 17, Poljskoj i Češkoj 19... Iako je naš porez veći u odnosu na te zemlje, ipak se nalazi u europskom prosjeku, no veći je apsurd taj što su kod nas prije dvije godine ukinute neke stavke koje su ranije bile oslobođene plaćanja poreza na dobit, poput reprezentacija, ali i taj što RH ostvaruje puno manje prihode od tog poreza u odnosu na ostale zemlje čije su stope niže ili jednake.

Prijatelj poduzetnicima

– Problem je i taj što se kod nas na poduzetnike gleda uvijek negativno, kao na osobe koje žele varati i to je ključno što treba mijenjati – kaže konzultant Damir Novotny. Još je lani HDZ nudio bolji pristup poduzetnicima, kojima će, primjerice, Porezna uprava biti savjetnik, a ne samo institucija koja će kažnjavati. Sigurno će s takvom politikom nastaviti, a u svom programu to nude i Most i Pametno. Nakon poražavajućih pokazatelja za RH, koja je sada veća na začelju među zemljama EU, strankama je postalo jasno da građanima moraju ponuditi i nešto održivo. A proizvodnju i nova radna mjesta može omogućiti samo dobra poduzetnička klima. 

>> Ministar Marić: Vrijeme je za smanjenje poreza u Hrvatskoj

Komentara 3

DU
Deleted user
08:04 15.08.2016.

pa to je skoro pa pravilo, čemu čuđenje

RP
rođen_prekjučer
09:20 15.08.2016.

Većina poduzetnika kod nas je sklono muljanju a porezna zna to pa i ona zarađuje na tome jer tko se obogatio u ovim krajevima na pošten način. Radio sam kod više od nekoliko naših poduzetnika i svi su jaki zagovaratelji sive ekonomije neslužbeno naravno tj. zakon ispod stola a lova na stol. Treba uvesti reda ali ne na hrvatski način, ali to je previše za nas zbog čega i jesmo ovakva zemlja gdje neki beru poticaje za proizvodnju a ne proizvedu ni 10 komada mjesečno ali kreda i poticaji se koriste redovito ali ne u svrhu proizvodnje, koja ni ne postoji osim na papiru. Treba ukinuti poticaje općenito i uvesti olakšice na plaćen porez prema ostvarenom zapošljavanju, širenju posla i sl. kriterijima a ne ovo što imamo sada.

GV
golub Vaso
21:01 14.08.2016.

utaja poreza, tu su domoljubi kao Thompson najjači

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije