Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Proračun se odlično puni

Ministar Marić: Vrijeme je za smanjenje poreza u Hrvatskoj

Porez
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/4
22.07.2016.
u 20:03

Milijarde kuna sjelo je u prvom dijelu godine iz europskih fondova u proračun, a do kraja godine trebale bi još tri milijarde

Deficit državnog proračuna u prvom je polugodištu bio 5 milijardi kuna niži nego u isto vrijeme prošle godine, te je iznosio 2,4 milijarde kuna (0,7 posto BDP-a), a kad se od te svote oduzmu izdaci za kamate, dolazi se do 3 milijarde kuna primarnog suficita.

Za dobro stanje u državnoj blagajni zaslužan je rast poreznih prihoda 8 posto, koji se, kazao je ministar financija Zdravko Marić, usmjerio k smanjenju deficita te kontroli troškova. Svi porezni oblici bilježe visoke stope rasta, pa i porez na dobit za koji se strahovalo da će biti slabiji zbog gubitaka banaka na konverziji.

Iznimka je PDV gdje naplata ne prati ostale pozitivne trendove u gospodarstvu. Od PDV-a je ubrano samo 1% više, za razliku od trošarina gdje je, npr., skok bio 22%.

Marić kaže da je kontrola koju su proveli u svibnju otkrila ‘određene nepravilnosti’ kod trećine obveznika fiskalizacije, bilo da ne daju račune, kasne u prijavama ili imaju problema sa stanjem u blagajnama. Najavio je jače kontrole i nultu toleranciju na izbjegavanje poreza, no poreznici, rekao je, neće pečatiti lokale zbog bagatelnih prekoračenja, kuglice sladoleda ili kave.

Šef porezne uprave Zdravko Zrinušić dodao je da su jedno slučajne pogreške, a drugo svjesno izbjegavanje poreza, zbog čega neće imati milosti tamo gdje se prijestupi ponavljaju.

– S dobrim proračunom u 2017. mogao bi se riješiti i problem rejtinga države – kazao je Marić. Njegovo je mišljenje da su stvoreni uvjeti za porezno rasterećenje, no svjestan je da je to sad u nadležnosti buduće Vlade.

Njegova porezna grupa još nije završila s poslom, kaže, vrag je u detaljima, a kad se usuglase detalji, Marić ističe da će predložiti smanjenje pojedinih poreznih stopa uz širenje porezne baze, odnosno ukidanje izuzeća i olakšica.

Primjerice, PDV bi mogao imati samo dvije stope, a najveća više ne bi bila 25 posto. Smanjio bi se porez na dobit za male i srednje tvrtke, dok bi promjene kod oporezivanja dohotka imale razvojnu, ali i socijalnu komponentu, što znači da bi se blaži porezni pritisak primijenio na manje, ali i veće plaće.

>> Porezna rješenja do kraja tjedna; povrati u kolovozu

Komentara 3

PR
prelog
21:12 22.07.2016.

Moj otac i ja još nismo dobili rješenje porezne uprave, a imamo potvrde da smo predali zahtjev u prvom mjesecu. Inače, ja nisam zaposlen, a otac je penzioner sa malom mirovinom...Sramota vas sve poznala...a i tebe Mariću...

CE
centirion
21:18 22.07.2016.

Lopovi!

OV
Ovozemaljski
21:00 22.07.2016.

Pitam sve upucene i ministra, koliki je porez na hranu u Eu clanicama, a znamo da je u Hrvatskoj 25%, odgovor glasi da sve ostale clanice imaju 10% i manji. Pa kad to uvedete u Hrvatskoj nece vam biti potrebno potrositi milijarde kuna na ljetovanje poreznih inspektora! Druga stvar je da nam je turizam glavna gospodarska grana i kroz njega plasiramo vecinu proizvoda na nacin da placamo u nabavi 25%, a u prodaji 13%, pa vas pitam koji to trgovac osim Hrvatske drzave kupuje po 25, a prodaje po 13%? Da li ste svjesni da smo u 2013 godini za vrijeme uvođenja fiskalizacije imali 10 puta veci otkucani promet, a u proracunu je falilo 4.5 milijardi kuna u proracunu, kako pitate se? Evo kako, ugostitelj plati kilo mesa, ribe, sira, prsuta 200 kn, plus pdv, znaci da na to dobavljacu plati 50 kn pdva, proda po 400kn i mora drzavi platit 40kn jer je na prodaju u turizmu bio porez 10%, kad odbije tih 40 kn od onih 50kn u nabavi, drzava svakom tutistickom poslodavcu placa 10 kn sta je nesto prodao, super zakon donesen u suradnji Linica i IDS-a, a Milanovic je to blagoslovio radi 3 ruke u saboru, a nisu mu ni bile potrebne! Pozdrav svim nasim pametnim politicarima, politicara ima, ali pametnih ni blizu, jer je sustav tako napravljen, SdpHdz mafija ima drzavu i drzava ima mafiju, a narod neka placa 25% na sve, jednu cetvrtinu, a cudili smo se feudalcima!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije