Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Meeting G2.1

Iseljenike najviše zanimaju turizam 
i startup projekti

Meetin G2.1
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/5
28.10.2015.
u 08:45

Predsjednica:
 Potrebna je veća kulturna, politička, gospodarska i demografska veza

Oko 90 potencijalnih ulagača, od čega je više od polovice hrvatskih iseljenika iz 17 zemalja, okupili su se u Zagrebu na skupu Meeting G2.1 posvećenom ulaganju u Hrvatsku.

Problem birokracije

Cilj skupa je umrežiti ljude i vidjeti koje su mogućnosti ulaganja u Hrvatsku – kazao je Josip Hrgetić, organizator skupa, inače povratnik iz Venezuele koji se prije tri godine vratio u Hrvatsku. Iseljenici koji su se okupili, kako su rekli, došli su izvidjeti situaciju. U anketi provedenoj među iseljenicima, vezanoj za područje ulaganja, najveći je interes iskazan za turizam i startup projekte. Puno je manje interesa za građevinu ili, primjerice, poljoprivredu. Ono što u razgovoru najviše spominju kao prepreku je birokracija u zemlji. – Iskustva mojih kolega iz Kanade koji već rade u Hrvatskoj nisu dobra. Žale se na problem birokracije, htjeli bi više otvorenosti... Ja u Kanadi imam tvrtku za komunikacije, a plan mi je proširiti se i na hrvatsko tržište – rekla je Caroline Spivak i dodala da kao djeca iseljenika žele pomoći i vidjeti razvoj zemlje koja će zauzeti svoju poziciju u EU.

Petar Nestorović nećak je iseljenika iz Perua, koji zasad ne želi ni reći ime tvrtke jer tek je došao izvidjeti situaciju, odnosno mogućnosti ulaganja u Hrvatsku. Pri tome, kaže, nije isključeno da se jednog dana i vrati u Hrvatsku. – Nitko nije došao da odmah sutra uloži u Hrvatsku, nego da vidi koje su mogućnosti, a bit će važan i onaj tko otvori jedno i onaj tko otvori tisuću radnih mjesta – rekao je Hrgetić. Za privlačenje ulagača, rekao je, važno je da država ima manji broj lokalnih jedinica, da se promijeni Zakon o radu, problem kreditiranja, odnosno da iduća vlada napravi važne promjene...

Jačanje suradnje

Što Hrvatska nudi, iznio je ravnatelj Agencije za investicije Damir Novinić izdvojivši brže izdavanje građevinskih dozvola, za neke projekte u samo jedan dan, donošenje zakona o strateškim investicijama, nemijenjanje poreznog zakona za ulagača u deset godina...

Skup je otvorila predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović istaknuvši kako od početka političkog djelovanja ističe potrebu jačanja veze domovinske i iseljene Hrvatske. – To jačanje veza ima dva temeljna cilja – očuvati nacionalni identitet hrvatskoga iseljeništva, osobito među naraštajima Hrvata rođenima u iseljeništvu, te što više politički, kulturno i gospodarski, ali i demografski, povezati iseljeništvo s Hrvatskom i uključiti ga u tokove domovinskog života – rekla je predsjednica.

>>Iseljeništvo je više mislilo na to kako pomoći Hrvatskoj, nego što je Hrvatska mislila na povezivanje s iseljeništvom

Komentara 5

DU
Deleted user
14:38 28.10.2015.

Islejnici trebaju prvo otvoriti isljeničku banku u Hrvatskoj,banku koju bi oni financirali i vodili,drugo svakom poduzetniku koji se vrati u Hrvatsku i investira određenu svotu novca u odbranu granu industrije treba omogućiti 10 godina poslovanja bez plaćnja poreza na dobit.Sa ova dva relativno jednostavna poteza bi pokrenuli našu ekonomiju bez podizanja inozemnih kredita i vratili naše iskusne poslodavce u svoju domovinu.

HR
HrvatskiPredsjednik
14:18 30.10.2015.

A da vi meni kad ste vec takvi znalci preporucite koji startup (moze i udio od vase firme) tako da ulozim recimo 100.000€ (prodam stan) i za 6-7 godina taj udio vrijedi jedno 1.000,000€. Svi vi bi zaradili bez da oranja i kopanja te ocekujete neke povlastene informacije od Kolindice. E bas zbog toga vas je zvala jer ste vi jedini pametni a ovde su ostali samo bedaci i tumpleki!

ZA
zagabria1
22:02 03.11.2015.

Uz dužno poštovanje, ruku na src ne djeluju mi kao likovi koji se razumiju u startupe. Prije u poljoprvredu i rudarstvo. Da su htjeli već i davno ovdje tražili startupe. Ali kulen na takvm skupovima je uvijek besplatan, a to to uvijek privlači naš živalj. Razlog se uvijek nađe. I nema veze što ovi iseljenici već 25 godina 'istražuju' gdje da ulože novac u Hrvatskoj. Za koje vrijeme ljudi već šalju sonde na Mars

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije