Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Intesi godišnja dobit rasla 6%, ali posljednji kvartal pala čak 27%

U jednoj godini ostvarili su 60 posto četverogodišnjeg plana razduživanja.
07. veljače 2019. u 08:01 0 komentara 269 prikaza
Carlo Messina

Talijanska je Intesa Sanpaolo, vlasnica PBZ-a, lani imala neto dobit 4,05 milijardi eura, šest posto veću nego 2017. kad su zaradili 3,82 milijarde eura, što im je i najbolji rezultat od 2007. No zadnji im kvartal 2018. nije bio nimalo blistav: imali su osjetno nižu neto dobit u usporedbi s istim kvartalom prethodne godine, uz niz lošijih pokazatelja poslovanja.

Amex Odlaze s tržišta Umjesto Amexa korisnici će dobiti ovu karticu

Padaju prihodi od kamata

Neto dobit u četvrtom je kvartalu iznosila 1,04 milijarde eura i pala je 27,3 posto u usporedbi sa 1,43 milijarde eura koliko su zaradili u četvrtom tromjesečju 2017.

Operativni su im prihodi smanjeni 11,2 posto, na 4,19 milijardi eura, neto kamatni prihodi 5,4 posto, na 1,74 milijarde eura, a neto prihodi od naknada i provizija devet posto, na 1,96 milijardi eura.

Na godišnjoj su razini imali 17,88 milijardi eura prihoda, skoro kao i godinu ranije, dok im je bruto dobit rasla 11 posto, a operativna marža 4,8 posto. Operativna dobit neznatno je veća, 0,2 posto, s neto priljevom imovine pod upravljanjem od oko osam milijardi eura i rastom depozita po viđenju od stanovništva za oko 11 milijardi eura.

Industrija Europska komisija: Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu pogoršana u siječnju

No neto prihodi od kamata pritom su pali 2,2 posto, gotovo jednako kao prihodi od naknada i provizija. Operativni su troškovi, doduše, također niži, 3,6 posto.

Povijesno najniži loši krediti

Iz grupacije poručuju da im je među pozitivnim stavkama iznos od 400 milijuna eura koliko su dobili od prodaje većinskog udjela u poslovanju naplate dugovanja švedskoj kompaniji Intrum.

Banka najavljuje isplatu 3,45 milijardi eura dividende, odnosno 85 posto godišnje neto dobiti.

dolari Izvješće Financijsko-tehnološke kompanije rekordno profitirale prošle godine

U 2019. očekuju veću neto dobit, a prognozu baziraju na većim prihodima i kontinuiranom smanjenju operativnih i troškova rizika. I u ovoj će godini, već znaju, isplaćivati dividendu koja bi trebala iznositi 80 posto ukupne neto dobiti.

– Vrlo smo zadovoljni rezultatima postignutim 2018. godine: u prvoj godini novog poslovnog plana Intesa Sanpaolo je ponovno potvrdila svoju sposobnost da ispuni sve ciljeve, čak i u složenijem poslovnom okruženju od očekivanog – prokomentirao je rezultate Carlo Messina, glavni izvršni direktor Intese.

Ističe da su u samo jednoj godini ostvarili više od 60 posto četverogodišnjeg cilja razduživanja postavljenog poslovnim planom, dok je pokrivenost povećana na 54,5 posto. To će im, smatraju, olakšati smanjenje udjela loših kredita čiji je novi priljev na povijesno niskim razinama.

Plaća u Zagrebu

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.