Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PODACI Eurostata

Inflacija u EU na najvišoj razini u gotovo devet godina, Hrvatska iznad prosjeka

Novac/Ilustracija
Foto: Davor Puklavec/Pixsell
1/3
18.08.2021.
u 13:40

Hrvatska se svrstala uz Cipar i Češku s rastom potrošačkih cijena mjerenih HICP-om u srpnju za 2,7 posto u usporedbi s istim prošlogodišnjim mjesecom, najsnažnijim od srpnja 2013. kada je postala članicom EU-a

Inflacija u EU dosegnula je u srpnju najvišu razinu u gotovo devet godina, potaknuta poskupljenjem energenata, a u Hrvatskoj rast potrošačkih cijena premašio je prosjek Unije i dosegnuo najvišu razinu od ulaska u članstvo, izvijestio je Eurostat.

Godišnja stopa inflacije mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) porasla je u srpnju na razini EU-a na 2,5 posto, najvišu razinu od listopada 2012. godine, pokazuje izvješće europskog statističkog ureda, objavljeno u srijedu.

U lipnju iznosila je 2,2 posto, a u srpnju 2020. godine 0,9 posto. U srpnju prošle godine iznosila je 0,9 posto.

U eurozoni cijene su u srpnju porasle 2,2 posto, najsnažnije od srpnja 2018. godine. U lipnju uvećane su na godišnjoj razini 1,9 posto, a u prošlogodišnjem srpnju 0,4 posto.

Najveći su udio u godišnjoj stopi inflacije u zoni primjene zajedničke europske valute u srpnju imale cijene energenata, od 1,34 postotna boda, očitujući 14,3-postotno poskupljenje u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Najskromniji udio imale su cijene industrijskih dobara, od 0,17 postotnih bodova.

Hrvatska u društvu Cipra i Češke

Među zemljama EU-a najsnažnije su u srpnju na godišnjoj razini porasle potrošačke cijene u Estoniji, za 4,9 posto.

Slijede Poljska i Mađarska s rastom cijena za 4,7 posto.

Hrvatska se svrstala uz Cipar i Češku s rastom potrošačkih cijena mjerenih HICP-om u srpnju za 2,7 posto u usporedbi s istim prošlogodišnjim mjesecom, najsnažnijim od srpnja 2013. kada je postala članicom EU-a.

U lipnju stopa inflacije iznosila je u Hrvatskoj 2,2 posto dok su u prošlogodišnjem srpnju cijene bile pale za 0,6 posto.

Najskromniji rast cijena među zemljama EU-a bilježila je u srpnju Malta, od 0,3 posto.

VIDEO Nesvakidašnja priča dobrote ljudi: 'Digla sam na bankomatu 300 kuna i otišla...'

Ključne riječi

Komentara 2

SU
suco
00:01 19.08.2021.

Hrvatska iznad prosjeka jer uvodi Euro. Nismo li se za to borili!

NO
nogogaz
22:32 19.08.2021.

Samo da smo bolji od Zlovenije! hahaha! Imamo mnogo visu inflaciju od susjedaaaa;!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije