Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poticajne mjere

Minimalna plaća 127 kn veća nego sada. U kvoti za strance i 300 IT stručnjaka

ZAGREB
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
1/4
04.12.2017.
u 17:58

Mijenjat će se i Zakon o minimalnoj plaći tako da se dodaci uz plaću, prekovremeni rad i slično moraju isplatiti povrh minimalne plaće.

Premijer Andrej  Plenković najavio je da će Vlada ovaj tjedan donijeti odluku o povećanju minimalne plaće na 43 posto prosječne plaće, a istodobno će se donijeti i poticajne mjere za radno intenzivne djelatnosti smanjenjem doprinosa na 50 posto. Minimalnu plaću prima oko pedeset tisuća radnika, a ona bi mogla porasti sa sadašnjih 3276 na 3435 kuna bruto. Kad se od tog iznosa oduzme 20 posto mirovinskih doprinosa (724 kune), to bi na ruke bilo 2748 kuna – 127 kuna više nego sada!     

Uz to, mijenjat će se i Zakon o minimalnoj plaći tako da se dodaci uz plaću, prekovremeni rad i slično moraju isplatiti povrh minimalne plaće

ZAGREB
1/30

Jedna od poticajnih mjera u turizmu, kazao je premijer, bit će i porezne olakšice za prijevoz i smještaj sezonskih radnika, a Vlada će odobriti i kvote za strane radnike koja se penje na 31 tisuću radnih dozvola, a ne 29 tisuća, kako je isprva zamišljeno. Većina tih dodatnih kvota ići će turizmu, ali novost je i da će Vlada dopustiti zapošljavanje 300 IT stručnjaka iz inozemstva.   

Komentara 105

Avatar mr.sc.Vaso
mr.sc.Vaso
14:37 04.12.2017.

čestitke anemičnom i njegovoj organizaciji, sa 380 EUR-a se približavamo Švicarskoj, točno kako je precednica obečala...

DR
droza
14:24 04.12.2017.

Ovaj dio koji se odnosi na plaćanje prekovremenih sati uopće ne mora biti loš, naravno, ukoliko se ove izmjene dobro isplaniraju. Naime, svi znamo da masa poslodavaca, a pogotovo oni u trgovačkom sektoru, faktički izrabljuju svoje uposlenike. Stoga prekovremeni rad doista i treba vrednovati, i to puno više nego redovan rad uposlenika te tako prisiliti poslodavce na otvaranje novih radnih mjesta jer im se jednostavno ne bi isplatilo radnicima plaćati prekovremeni rad. Ukoliko će ove, najavljene zakonske izmjeni ići u tome smijeru, onda pozdravljam ovu odluku Vlade.

CA
Cafa
15:23 04.12.2017.

Da, bila bi katastrofa da se pojavi 500 sposobnih IT-ovaca iz inozemstva. Treba dekretom ograničiti broj tih ljudi. Ipak se u Hrvatsku useljava toliko ljudi godišnje da to nije normalno. Ma šalim se...ovdje nitko ne želi doći. Ni sirijskeizbjeglice koje bježe pred ratom i pred sigurnom smrću ne žele ostati ovdje. Ostala su možda četvorica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije