Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Za očuvanje radnih mjesta 1,87 milijardi kuna

Vlada je za ublažavanje krize usmjerila 2,1 milijardu kuna iz proračuna
09. travnja 2020. u 20:48 1 komentara 206 prikaza
Zagreb: Premijer Andrej Plenković predstavio novi paket mjera za gospodarstvo
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Preraspodjelom unutar državnog proračuna Vlada je danas u borbu protiv koronavirusa i ublažavanje gospodarskih posljedica epidemije usmjerila 2,1 milijardu kuna. Gotovo 90 posto tog iznosa, 1,87 milijardi kuna, usmjereno je u mjeru očuvanja radnih mjesta. S 80 milijuna kuna financirat će se novi kredit za likvidnost putem HBOR-a, 53,2 milijuna kuna utrošit će se za nabavu opreme za mikrobiološku dijagnostiku koronavirusa, zaštitne opreme i dezinficijensa te za dežurstvo na telefonskim linijama u sklopu Službe za zaraznu epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

RACIONALIZACIJA Vlada priprema plan smanjenja potrošnje: Ministarstva režu troškove, velike investicije idu dalje

Za provedbu mjere za očuvanje radnih mjesta u pravnim osobama u sustavu sporta namijenjeno je 40 milijuna kuna, a za potpore samostalnim umjetnicima, samozaposlenima i fizičkim i pravnim osobama u kulturnim i kreativnim industrijama te osiguranja sredstava fizičkim i pravnim osobama u području kulture za produljeno razdoblje pripremnih aktivnosti za odobrene projekte u kulturi 34 milijuna kuna. U poboljšanje likvidnosti ugroženih gospodarstvenika u turizmu uložit će se 25 milijuna preraspodijeljenih kuna, a 20 milijuna ide za pomoć poljoprivredi zbog povećanih manipulativnih troškova.

Radnici na gradilištu Hrvatski BDP past će 6,2 posto Svjetska banka: Povratnici iz inozemstva napravit će pritisak na tržište rada

Novac je namaknut s razdjela Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (305 milijuna kuna), Ministarstva znanosti i obrazovanja (294,8 milijuna), Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU (152,9 milijuna), MUP-a (129,5 milijuna), Ministarstva hrvatskih branitelja (77,2 milijuna) te Ministarstva zaštite okoliša i energetike (75,9 milijuna).

Vlada je danas za poticaj zdravstva na suzbijanju epidemije u BiH osigurala 43 milijuna kuna. Novac će se usmjeriti u podmirivanje dijela dospjelih obveza prema dobavljačima lijekova, potrošnog i ugradbenog medicinskog materijala, a osiguran je na pozicijama Ministarstva zdravstva i Središnjeg ureda za Hrvate izvan Hrvatske.

VIDEO Josip Tica o gospodarskim mjerama Vlade

Mojmira Pastorčić
NITKO SE NIJE NADAO
Mojmiri je u sinoćnjoj emisiji u kadar ušetao nezvani gost, snimka je hit na internetu
Hidradenitis suppurativa/acne inversa
INTERVJU
Prof. dr. Brajac: Postoji velik broj bolesnika koji se, bez ispravne dijagnoze Hidradenitis suppurative, još uvijek ne liječe ili se liječe neadekvatnom terapijom
  • than:

    Što to znači za očuvanje radnih mjesta ?!? Jel' ti ljudi rade ili se dijele pare na račun naših praunuka da ne idu na zavod za nezapošljavanje zbog statistike ? Ako ne rade, zašto ih se ne šalje u radne ... prikaži još! akcije ? Slavonija, Lika, Kordun, Zagora i da ne nabrajam dalje... Silni prostori gdje ima posla koliko želiš, ako već želimo povjerovati vladajućima da je vrijeme za promjene i ulaganje u poljoprivredu i industriju.