Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Hrvatska se pokazala kao fantastična zemlja za razvoj financijskih tehnologija

Electrocoin
Foto: Electrocoin
1/3
30.09.2020.
u 13:56

Zagrebački fintech Electrocoin, profitom u 2019. najbrže rastuće malo/srednje poduzeće u Hrvatskoj, dokazao je kako se specifičnosti hrvatskog tržišta, mnoge i negativne, mogu pretvoriti u pozitivni moment

O bitcoinu i kriptovalutama najčešće čujemo u kontekstu internetskih prijevara i zaključavanja podataka na računalima od kojih strahuju i velike kompanije i pojedinci. No, istina je puno zanimljivija. Kriptovalute su tehnološki napredak iz papirnatog u elektronički novac koji nama, korisnicima, pruža brže transakcije, jeftinije financijsko poslovanje i veću sigurnost. Iako su kriptovalute prvi pravi elektronički novac, svjetske valute poput eura, dolara i yuana su, potaknute tehnološkim razvojem kriptovaluta, započele proces digitalizacije.  Nastale prije svega 11 godina, kriptovalute i decentralizirane financije (DeFi) potresle su etablirane institucije svojem izazovnim i inovativnim pristupom novcu.

Svaka nova financijska tehnologija zahtijeva eksperimentiranje, rigorozno testiranje i regulaciju kako bi istovremeno dokazala svoju vrijednost i našla način za uklapanje u postojeću financijsku strukturu. U slučaju kriptovaluta kao novog oblika novca i novčanog poslovanja, preduvjet za uspješnost je brza internetska infrastuktura i dobra pokrivenost 4G mrežom koju već posjedujemo. Takva razina internetizacije omogućava uklapanje kriptovaluta u postojeće platne sustave i POS uređaje putem Electrocoinovog PayCeka koje pružaju mogućnost plaćanja kriptovalutama, primjerice pri kupovini Greyp električnih bicikala, smještaja u Hotelu Split ili nekretnina u agenciji Alpha Luxe. U suradnji s Adeo Pos-om plaćanje kriptovalutama mogli ste ovo ljeto iskušati u zagrebačkom Art Parku gdje su se 4 mjeseca sva pića mogla platiti jednom od 5 kriptovaluta. Također, PayCek uvodi kriptovalute u BowLyne Charter Yacht Charter, Sushi Corner u Splitu, Korak vinariju i na mnoga druga prodajna mjesta.

Kriptovalute su sastavni dio naše financijske budućnosti
Foto: Electrocoin

Osim kupovine, PayCek omogućava i donacije u kriptovalutama: SOS dječje selo Hrvatska, Plavi telefon i Crveni križ već primaju donacije od brižne hrvatske kripto zajednice.

Zahvaljujući kompanijama poput Electrocoina iz Zagreba, među svjetskim smo liderima ne samo u razvoju kriptovaluta i pripadajućih financijskih tehnologija, već i uvođenju njihove svakodnevne primjene i uporabe.

Jedan od temeljnih preduvijeta za svakodnevnu uporabu je svakako njihova dostupnost. Svestranost kompanije Electrocoin dokazuje njezin aktivni rad na dostupnosti kriptovaluta širokoj populaciji. Electrocoinova bitcoin-mjenjacnica.hr prva je i najpopularnija online mjenjačnica u Hrvatskoj i omogućava zamjenu kuna i eura za kriptovalute (i obrnuto). No, zahvaljujući inovacijama, Hrvatska je otišla nekoliko koraka dalje. U suradnji s Electrocoinom, Hrvatska pošta je krajem 2019. otvorila Crypto Center i omogućila prodaju kriptovaluta u pedeset poštanskih ureda diljem zemlje. Svega nekoliko mjeseci kasnije, Electrocoin je uveo kriptovalute u prvu fizičku mjenjačnicu In Kapital na Cvjetnom trgu u Zagrebu.

Marin Maržić i Nikola Škorić osnivači su najbrže rastuće fintech tvrtke Electrocoin
Foto: Electrocoin

U svibnju 2020. grad Sveta Nedelja je među prvim gradovima u svijetu započela proces prihvaćanja kriptovaluta. Trenutno je u procesu implementacije Electrocoinove usluge PayCek koja će omogućiti plaćanje javnih naknada u kriptovalutama, što je dodatni dokaz da su kriptovalute sastavni dio naše financijske budućnosti. Svestranost i fleksibilnost kriptovaluta već sad se očituje u brojnim oblicima i vrstama. Bitcoin je prva i najpoznatija kriptovaluta, no postoje mnoge druge: ether, DAI, tether, bitcoin cash samo su neke od najčešće korištenih. Razlikuju se po tehnologiji, namjeni i načinu određivanja vrijednosti. Neke kriptovalute su pogodnije za brže transakcije manjih iznosa, neke su vezane na vrijednost američkog dolara ili zlata, a neke su idealne za investicije. No, sve kriptovalute dijele jednu zajedničku osobinu - nalaze se kod nas, u našem digitalnom novčaniku, a  ne u banci i mi izravno upravljamo transakcijama, bez posrednika.

Digitalizacija novca je neupitna, a u Hrvatskoj je dostupna već danas, zahvaljujući našem domaćem razvoju financijskih tehnologija koje, za promjenu - izvozimo.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije