Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Hrvatska među zemljama EU s najvećim rastom izvoza

Robna razmjena unutar EU-a poskočila je 58,9 posto, na 274,9 milijardi eura. Podaci za eurozonu pokazuju 61,9-postotni skok unutarnje razmjene, na 178,9 milijardi eura.
15. lipnja 2021. u 14:21 1 komentara 311 prikaza
Rijeka: Strana radna snaga na gradilištu
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Europski robni izvoz i uvoz poskočili su u travnju, a Hrvatska je među zemljama EU-a s najvećim rastom, pokazalo je izvješće Eurostata, odražavajući blokadu trgovine u proljeće 2020. kada su vlade uvele stroge mjere suzbijanja pandemije covida 19.

Michal Senczuk Michal Senczuk U Studenac smo uložili više od 500 milijuna kuna, a širimo se i na Zagreb

Izvoz robe iz EU-a i eurozone poskočio je u travnju nešto više od 40 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, dok je uvoz uvećan za trećinu, pokazale su prve procjene europskog statističkog ureda. Uvoz je uvećan za trećinu, na 166 milijardi eura.

Time je EU u travnju zabilježio višak u robnoj razmjeni sa svijetom od 13 milijardi eura. U istom prošlogodišnjem mjesecu bilanca robne razmjene pokazala je manjak od 100 milijuna eura. Trgovinski višak eurozone iznosio je u travnju 10,9 milijardi eura i otprilike je četiri puta veći nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. 

Robna razmjena unutar EU-a poskočila je 58,9 posto, na 274,9 milijardi eura. Podaci za eurozonu pokazuju 61,9-postotni skok unutarnje razmjene, na 178,9 milijardi eura.

Hrvatska uz bok Rumunjskoj i Sloveniji 

Sve su zemlje EU-a u travnju bilježile snažan skok izvoza robe izvan Unije u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, uz izuzetak Cipra i Irske koji su bilježile njegov pad za 17,7 odnosno 0,3 posto. Najviše je poskočio slovački i talijanski izvoz, koji je više nego udvostručen u odnosu na prošlogodišnji travanj.

SASLUŠANJE U SABORU Zadravec pokazivala dokumente, vijeće poručilo institucijama: Hitno istražite slučaj u Vinogradskoj!

Slijede Rumunjska i Hrvatska sa skokom izvoza robe u travnju na godišnjoj razini za 88 odnosno 72 posto. Sve su zemlje EU-a snažno povećale i uvoz robe, uz iznimku Luksemburga gdje je pao 5,3 posto. Najviše je poskočio uvoz robe na Malti, za 160,4 posto. Slijede Estonija i Slovenija sa skokom uvoza robe 77,8 odnosno 71,2 posto.

U skupini je i Hrvatska čiji je uvoz robe u travnju poskočio nekih 66 posto u odnosu na isto prošlogodišnje izvješće, pokazuje Eurostatovo izvješće. 

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

otac i brat na putu
Novi detalji potrage za Hrvaticom u Frankfurtu: 'Navodno je policiju zvao prolaznik, obitelj je zbunjena'
Argeta Junior
ZABAVNO I UKUSNO
Ovo su tri ukusna ljetna međuobroka koji će oduševiti vaše mališane