Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EUROSTAT

Hrvatska među zemljama EU s najvećim rastom izvoza

Rijeka: Strana radna snaga na gradilištu
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
15.06.2021.
u 14:21

Robna razmjena unutar EU-a poskočila je 58,9 posto, na 274,9 milijardi eura. Podaci za eurozonu pokazuju 61,9-postotni skok unutarnje razmjene, na 178,9 milijardi eura.

Europski robni izvoz i uvoz poskočili su u travnju, a Hrvatska je među zemljama EU-a s najvećim rastom, pokazalo je izvješće Eurostata, odražavajući blokadu trgovine u proljeće 2020. kada su vlade uvele stroge mjere suzbijanja pandemije covida 19.

Izvoz robe iz EU-a i eurozone poskočio je u travnju nešto više od 40 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, dok je uvoz uvećan za trećinu, pokazale su prve procjene europskog statističkog ureda. Uvoz je uvećan za trećinu, na 166 milijardi eura.

Time je EU u travnju zabilježio višak u robnoj razmjeni sa svijetom od 13 milijardi eura. U istom prošlogodišnjem mjesecu bilanca robne razmjene pokazala je manjak od 100 milijuna eura. Trgovinski višak eurozone iznosio je u travnju 10,9 milijardi eura i otprilike je četiri puta veći nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. 

Robna razmjena unutar EU-a poskočila je 58,9 posto, na 274,9 milijardi eura. Podaci za eurozonu pokazuju 61,9-postotni skok unutarnje razmjene, na 178,9 milijardi eura.

Hrvatska uz bok Rumunjskoj i Sloveniji 

Sve su zemlje EU-a u travnju bilježile snažan skok izvoza robe izvan Unije u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, uz izuzetak Cipra i Irske koji su bilježile njegov pad za 17,7 odnosno 0,3 posto. Najviše je poskočio slovački i talijanski izvoz, koji je više nego udvostručen u odnosu na prošlogodišnji travanj.

Slijede Rumunjska i Hrvatska sa skokom izvoza robe u travnju na godišnjoj razini za 88 odnosno 72 posto. Sve su zemlje EU-a snažno povećale i uvoz robe, uz iznimku Luksemburga gdje je pao 5,3 posto. Najviše je poskočio uvoz robe na Malti, za 160,4 posto. Slijede Estonija i Slovenija sa skokom uvoza robe 77,8 odnosno 71,2 posto.

U skupini je i Hrvatska čiji je uvoz robe u travnju poskočio nekih 66 posto u odnosu na isto prošlogodišnje izvješće, pokazuje Eurostatovo izvješće. 

Ključne riječi

Komentara 1

BU
Bubalamala
15:32 15.06.2021.

Što smo to mi izvozili, nisu valjda posjekli šume?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije