Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Hrvati se okreću štednji koja nosi 8.3% godišnje! Evo o čemu se radi

BankaZlata.com
29.03.2021.
u 12:22

Štednja u banci posljednjih je godina sve neisplativija zbog izrazito niskih kamatnih stopa diljem svijeta, a takva je situacija i u Hrvatskoj. Kamatne stope blizu su nuli što znači da štediše štednjom u banci efektivno gube vrijednost zbog inflacije koja svake godine “pojede” dio vrijednosti novaca na računu.

Ne čudi stoga da sve veći broj štediša traži alternativne oblike štednje koji pružaju sigurnost, ali u isto vrijeme daju i određeni prinos koji štednju čini isplativom. Najbolji primjer takve štednje je ulaganje u investicijsko zlato, plemeniti metal kojemu je cijena u posljednjih 20 godina rasla u prosjeku oko 8.3% godišnje, a analitičari mu predviđaju veliki rast i u budućnosti.

Što je točno investicijsko zlato i zašto je toliko traženo?

Investicijskim se zlatom smatraju standardizirane zlatne poluge i zlatnici visoke čistoće koje je moguće kupiti, preuzeti i skladištiti u fizičkom obliku. Ono što investitore i štediše najviše privlači žutom plemenitom metalu je već spomenuti rast vrijednosti u dugom roku koji višestruko nadmašuje inflaciju.

Cijena zlata u pravilu najviše raste za vrijeme recesija i perioda visoke inflacije pa se ono već tradicionalno smatra zaštitom imovine od nepovoljnih ekonomskih pojava. Cijena jedne unce zlata izražena u američkim dolarima od 2000. godine do danas narasla je za oko 500%, što je zlato učinilo jednim od najisplativijih oblika štednje u tom periodu.

Ipak, rast cijene zlata nije jedini razlog zašto se štedište okreću zlatu, tvrdi Josip Kokanović, glavni analitičar BankeZlata.com, vodećeg hrvatskog trgovca plemenitih metala:

Osim što mu vrijednost raste u dugom roku, investitore zlato privlači i zato što je u potpunosti neoporezivo, to jest na njega se ne plaća ni PDV prilikom kupnje, ni porez na kapitalnu dobit prilikom prodaje. Uz to, vrlo je likvidno i izrazito ga je jednostavno zamijeniti nazad u gotovinu kroz otkup zlata bilo gdje u svijetu, na isti način na koji kune možete mijenjati u eure”, pojašnjava Kokanović.

Ulaganje u zlato kao isplativ i siguran oblik štednje

Iz BankeZlata.com kažu kako je potražnja za investicijskim zlatom u fizičkom obliku doživjela veliki rast i u Hrvatskoj:

Ljudi sve više povlače novac s neisplativih oblika štednje, a mnogi od njih odluče se za ulaganje u zlato koje se pokazalo vrlo isplativim u prošlosti, a isto se očekuje i u budućnosti. Razlog tomu je makroekonomsko okruženje koje je stvorilo plodno tlo za dolazak inflacije, a poznato je da je posjedovanje zlata najbolja zaštita od inflacije”, napominje Kokanović.

S Kokanovićem se slaže i Michael Burry, analitičar koji je uspješno predvidio dolazak krize 2008. godine kada to nitko drugi nije očekivao. Burry je tada predvidio krah tržišta nekretnina i na tom je zaradio, a sada predviđa pojavu hiperinflacije koju uspoređuje s onom neslavnom iz Weimarske Njemačke od prije stotinjak godina. Je li Burry opet u pravu, vrijeme će pokazati, ali činjenica da je 40% svih američkih dolara u optjecaju “isprintano” u posljednjih 12 mjeseci definitivno ide u prilog njegovoj prognozi. Ukoliko se ona obistini, ulagači u zlato dobro će proći, što se ne može sa sigurnošću reći za one koji će ulagati u druge oblike imovine.

U svakom slučaju, najgore će proći oni koji svoju imovinu drže u obliku novca jer novcu vrijednost pada za vrijeme inflacije. Čak i kada bi se kamatne stope na štednju povećale, pitanje je hoće li to biti dovoljno da pokrije negativni učinak inflacije na štednju građana. Ulaganje u zlato stoga pruža znatno isplativiju alternativu štednji u novcu.

Kako i gdje ulagati u zlato u Hrvatskoj?

Postoji više načina za ulaganje u zlato, ali onaj najpopularniji i najjednostavniji za većinu investitora i štediša je kupnja zlata u fizičkom obliku, odnosno u obliku zlatnih poluga ili zlatnika. Ulaganje u zlato na ovaj način vrlo je jednostavan i brz proces:

Kupnja zlata u BanciZlata.com moguća je u poslovnici, ali i preko interneta. Klijentima nudimo preuzimanje u uredu, pohranu u sigurnom sefu te osiguranu dostavu na kućnu adresu po cijeloj Hrvatskoj. Preko 50.000 klijenata koristilo je naše usluge i njihove recenzije govore same za sebe, a naše cijene često su niže nego na razvijenijim tržištima zlata poput Njemačke ili Austrije, zbog čega smo prvi izbor investitora za kupnju plemenitih metala u Hrvatskoj”, pojašnjava Kokanović.

Ukoliko vas zanima ulaganje u zlato i htjeli biste više saznati o procesu ulaganja, ostavite svoje podatke u dolje priloženoj kontakt formi (ili kliknite OVDJE) i kontaktirat će Vas netko od stručnjaka iz BankeZlata.com kako bi vam pružili besplatno savjetovanje.

Ako želite sami kontaktirati BankuZlata.com, to možete učiniti putem maila info@bankazlata.com ili na broj telefona 01 3000 783.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije