Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najavljuju i nove akvizicije

HPB kupio Jadransku banku

HPBi Jadranska banka
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
05.07.2018.
u 06:15

Iako je donedavno i HPB “plakao” za svježim kapitalom, sada tvrde da bez njega mogu izdržati još godinu i pol do dvije godine

HPB-ovo preuzimanje Jadranske banke jučer je postalo službeno, nakon što su ugovor o stjecanju 100 posto dionica potpisali s Državnom agencijom za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka, koja je Jadransku banku sanirala i dovela u zonu profitabilnosti.

– Prvi put sanacija neke banke u Hrvatskoj nije provedena na račun proračuna, nego na teret postojećih dioničara, vjerovnika i ostalih kreditnih institucija – prokomentirala je direktorica DAB-a Marija Hrebac te napomenula da smo među prvim državama kojima je Europska komisija odobrila takav plan sanacije rezerviran za kategoriju malih banaka.

Adekvatnost zadovoljena

Najava preuzimanja Jadranske banke od HPB-a bila je prilično iznenađujuća u situaciji kad je državna banka i sama na granici kapitaliziranosti pa nije bilo baš jasno čime to kane kupiti posrnulu pa saniranu šibensku banku, no sad vodstvo HPB-a koje ne precizira cijenu transakcije, navodeći samo da nije značajna, tvrdi da se situacija promijenila.

– Kapital nam treba za daljnji razvoj, ali ne više tako urgentno. Iako smo sad premašili tržišni udio od pet posto, čime nam je zahtjev za adekvatnošću automatski povećan jedan posto, HNB više u izračunu ne traži stanje na dan izvješća, nego trogodišnji prosjek što nam je smanjilo regulatorni pritisak i omogućilo još godinu i pol do dvije rasta bez dokapitalizacije – istaknuo je predsjednik uprave HPB-a Tomislav Vuić.

Ministar financija Zdravko Marić znakovito je najavio da je HPB sposoban za dodatno širenje i ekspanziju, a Vlada će osigurati da njezine mjere prate sve ambicije i planove banke. Za početak, najavljena je dokapitalizacija Jadranske banke sa 110 milijuna kuna iz poslovanja HPB-a, a nakon toga i pripajanje.

Tvrde da su pokrili i Agrokor

Iz DAB-a poručuju da su u Jadranskoj banci pokriveni svi rizici, pa i oni vezani uz Agrokor, te očekuju dodatnu monetizaciju kroz naplatu potraživanja.

– Nama je ova transakcija važna, ne samo zbog jačanja tržišne pozicije u Dalmaciji, nego i kao znak da smo spremni i na preuzimanja: uz organski rast možemo provoditi i akvizicije. Nadamo se da će biti prilike i za nešto veće – najavio je Vuić. HNB je jučer poslije podne dao potvrdu za formalno zaključenje transakcije.

Bitcoin Store - prva fizička mjenjačnica kriptovaluta u Hrvatskoj

HPBi Jadranska banka
1/3

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije