Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONAKRIZA

HNB upozorava: Javni dug raste, a potpore dobivaju i neodržive tvrtke

Guverner Boris Vujčić
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/3
15.05.2021.
u 23:35

Proračunski prihodi u 1. kvartalu porasli 10 posto, no raste i javni dug jer je manjak u blagajni bio 3,5 milijardi kuna

Snažan rast cijena nekretnina, zombifikacija poduzeća te povećanje javnog duga, uz jačanje međuovisnosti banaka i države, tri su skupine rizika zbog kojih Hrvatska narodna banka procjenjuje da se ukupna izloženost domaćeg financijskog sustava sistemskim rizicima zadržala na povišenoj razini. S ovotjedne sjednice Savjeta HNB poručio je da se oporavak gospodarske aktivnosti u prvom tromjesečju mogao ubrzati, no kreditna je aktivnost i dalje prigušena te da slobodna novčana sredstva i dalje rastu.

Ublažili posljedice pandemije

Ubrzavanje oporavka realne aktivnosti utjecao je na proračunske prihode koji su porasli 10 posto u prvom tromjesečju u odnosu na isto razdoblje 2020., no rasli su i rashodi pa je proračun bio u minusu 3,5 milijarde kuna. Fiskalna je politika pridonijela ublažavanju posljedica pandemije. No, naličje nižih prihoda i izdašnih fiskalnih potpora snažan je porast razine javnog duga.

– Visoke i brzorastuće cijene stambenih nekretnina sve više se odvajaju od ekonomskih veličina koje bi ih trebale određivati – navodi HNB.

Premda se u uvjetima pandemije broj transakcija na tržištu stambenih nekretnina nešto smanjio, njihove su cijene tek blago usporile rast. Potaknuti povoljnim uvjetima financiranja, nastavkom državnog programa subvencioniranja te stabilnom zaposlenosti i dohocima pod utjecajem fiskalnih potpora, stambeni krediti ubrzano rastu. Iako se u prosjeku odobravaju uz razborite uvjete kreditiranja, kod dijela kredita su vidljivi povišeni omjeri otplata u odnosu na dohodak, što u nepovoljnim okolnostima može pojačati utjecaje poremećaja na tržištu nekretnina.

Drugi je problem što sa sve duljim trajanjem pandemije i fiskalnih poticaja raste i rizik zombifikacije korporativnog sektora. S jedne strane, preuranjeno povlačenje različitih potpora može ugroziti poslovanje zdravih poduzeća. No, broj se ulazaka i izlazaka poduzeća s tržišta unatoč pandemiji smanjio.

Prilagodba zelenoj ekonomiji

– Predugo održavanje potpora može stoga zadržati na tržištu i poduzeća s neodrživim poslovnim modelima i tako smanjiti raspoloživost resursa za rast zdravih poduzeća, što može smanjiti korporativni dinamizam i zombificirati sektor poduzeća, s nepovoljnim implikacijama za gospodarski rast i financijsku stabilnost – ističe HNB.

Na kraju dodaju kako će pritisci na zarade banaka i dalje jačati, što se srednjoročno može nepovoljno odraziti na raspoloživost kredita. Predviđaju da će se kreditne institucije sve više oslanjati na digitalne kanale prodaje kako bi smanjile troškove i donekle očuvale profitabilnost. A morat će se prilagoditi tranziciji prema zelenoj ekonomiji, uz razmatranje i uključivanje klimatskih rizika u ocjene ukupnih rizika.

>> Pogledajte i ovaj video: Otvara se natječaj Ministarstva gospodarstva. Zanimanje je veliko, no mnogi se pitaju koliko im se isplati

Ključne riječi

Komentara 3

AD
admzaq
01:56 16.05.2021.

No shit Sherlock. Konačno da i vi nešto pametno kažete. Zato nam i raste broj osiguranika u mirovinskom. Zombi tvrtke država održava dok oni otvaraju nove zombi tvrtke i zapošljavaju nove ljude koje opet država održava. Samo je pitanje zaa 20ak godina tko će puniti te "mirovine" i vraćati te kredite. Eto adeze nije briga za manjak. Sada će biti još i veći, jer je trebalo kupiti glasove. Nadodajte oproste poreza za mlade i covid dodatak i samo nam je nebo granica sa deficitom.

SI
sisavac
12:41 20.05.2021.

kao da u njemačkoj cvjetaju ruže, oni zadnjim atomima snage skrivaju golu i jadnu istinu. rast zahtjeva za stečaj je 30-ak % svakog mjeseca, još malo država daje novac, ali tisuće firmi, ne samo malih, je živa samo formalno, da primi državnu pomoć. najesen, kad se maknu sve mjere, bit će zabavno. ili mislite da se merkelica miče s položaja jer želi biti bakica...

SH
Sharkee
22:51 16.05.2021.

“Zombifikacija korporativnog sektora”!?? Majke ti kako se tu pametuje..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije