Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Repo aukcija

HNB plasirao 530 milijuna kuna bankama

Guverner HNB-a Boris Vujčić
Dalibor Urukalović/PIXSELL
08.11.2017.
u 17:34

Namira jučerašnje aukcije bit će 9. studenog, a posuđeni novac dospijeva na reotkup u studenom 2022.

Hrvatska narodna banka jučer je na prvoj ovogodišnjoj strukturnoj repo aukciji poslovnim je bankama plasirala 530 milijuna kuna po repo stopi od 1,2 posto.

Namira posljednje aukcije bit će 9. studenog, a posuđeni novac dospijeva na reotkup za pet godina, u studenom 2022. Ukupan iznos pristiglih iznosio je 530 milijuna kuna, što znači da je HNB prihvatio sve pristigle ponude. Središnja banka uvela je dugoročne repo aukcije u veljači 2016. s namjerom da bankama osigura dugoročne izvore kunske likvidnosti uporabom državnih vrijednosnih papira kao instrumenata osiguranja.

Prilikom njihova uvođenja, HNB je procjenjivao da će bankama godišnje plasirati između tri i četiri milijarde (jeftinijih) kuna za jače kreditiranje u domaćoj valuti. Međutim, potražnja banaka u cijeloj 2016. nije dosegnula ni milijardu kuna.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije