Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROJEKT

HEP-Vjesnik: Ombla, Ombla i opet Ombla

croenergo.eu
croenergo.eu
26.07.2013.
u 12:30

Odgođena je realizacija projekta Ombla. Do kada? Do daljnjega ili još malo kasnije.

Razumljivo je pitanje koje sebi postavljaju stručnjaci: Možemo li i dalje \"poboljšati prirodu\" na način da kontroliramo ispust vode iz naše podzemne gustijerne i usput iskoristimo njen energetski potencijal - prvo: Da sama doteče do žednih i sušnih područja u regiji i drugo: Da pokrenemo neka suvremena mlinska kola?

Dočekali smo i to! Odgođena je realizacija projekta Ombla. Do kada? Do daljnjega ili još malo kasnije. Zanimljivo je pratiti kako jedan temeljito pripremljen strateški infrastrukturni objekt postaje predmet manipulativnog preispitivanja i birokratskog usporavanja i osporavanja.

>>> Vijesti iz energetike pratite na portalu croenergo.eu

Čini mi se da se od samog početka pogriješilo u načinu korektnog i konkretnog izvješćivanja zainteresirane javnosti, što je u konačnici ostavilo dovoljno prostora za nestručna i zlonamjerna preispitivanja, a time i usporavanja cijelog Projekta.

Projekt se od samog početka gotovo isključivo predstavlja kao hidroenergetski, premda je - po svojoj naravi i važnosti - ponajprije vodoprivredni. Umjesto da se govori prvenstveno o značaju objekta Ombla u smislu stabilne vodoopskrbe Dubrovnika i šire regije, stalno se naglašava hidroenergetski potencijal od 68 MW instalirane snage i godišnje proizvodnje od 225 GWh električne energije, što baš nije impresioniralo razmaženu javnost. Neš ti snage! Samo 68 MW?!?

U vremenima potvrdljivih klimatskih promjena, i na našem području smo svjedoci usložavanja vremenske slike s intenziviranim metereološkim događajima obilnih i kratkih padalina te dugih suhih i vrelih ljeta koji, svaki na svoj način, iskaču iz stogodišnjih prosječnih vrijednosti. Ove godine je u Dubrovniku u prvih pet mjeseci palo kiše koliko u cijeloj 2012. godini. Razmišljanja su meteostručnjaka da će se vremenski ekstremi i dalje pojačavati, postavljajući pred nas dodatne zahtjeve za prihvatom velikih količina vode u kraćim razdobljima i stabilnom vodoopskrbom u vremenima suša.

Cijeli tekst dostupan je u 10. broju NET-a, Nacionalnog energetskog tjednika, na linku. Također, cijeli tjednik u e-izdanju možete preuzeti na dnu sljedećeg linka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije