Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

HEP: Više od 200 milijuna kuna ulaganja u sigurnost opskrbe Dalmacije

Otvoreni su radovi na izgradnji postrojenja za statičku kompenzaciju (SVC) u sklopu EU projekta naprednih mreža SINCRO.GRID.
30. lipnja 2020. u 15:00 0 komentara 104 prikaza
HEP
Pogledajte galeriju 1/7

Izaslanik predsjednika Vlade, ministar zdravstva Vili Beroš u nazočnosti pomoćnika ministra zaštite okoliša i energetike, Domagoja Validžića, predsjednika Uprave Hrvatske elektroprivrede (HEP-a) Frane Barbarića, predsjednika Uprave Hrvatskog operatora prijenosnog sustava (HOPS-a) Tomislava Plavšića, predsjednika Uprave tvrtke Siemens Energy Borisa Miljavca i drugih visokih gostiju, otvorio je radove na izgradnji postrojenja za statičku kompenzaciju (SVC) u sklopu EU projekta naprednih mreža SINCRO.GRID.

Zagreb: Ministar Ćorić potpisao ugovor u HEP-u s predstavnicima roma potpisan ugovor Osigurana sredstva za priključenje na elektroenergetsku mrežu kućanstava u romskim naseljima

„Čestitam svima koji su sudjelovali i neumorno radili na ostvarivanju svih dosadašnjih projekata SINCRO.GRID-a te koji će raditi na budućima, posebice na onima kojima danas imamo čas svjedočiti – TS Konjsko i TS Sućidar. Razvitak kvalitetne infrastrukture jača sigurnost energetskog sustava i čitave Hrvatske, pozitivno utječe na sve sektore poslovanja, a modernu medicinu ne možemo ni zamisliti bez funkcionalne tehnologije. Ovo je odličan primjer domaćeg projekta zasnovanog na inovativnoj tehnologiji koji je kao takav konkurirao i prepoznat je na međunarodnoj razini. Drago mi je da se HEP grupa i na ovom projektu iskazala u povlačenju sredstava iz EU fondova, u čemu je Vlada ostvarila odlične rezultate. Posebno veseli što je riječ o projektu na kojem se pokazalo da kao država imamo znanja, pameti i sposobnosti i za najsloženije projekte“, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Riječ je o najinovativnijem projektu Europske komisije u području naprednih mreža, u kojem sudjeluju hrvatski i slovenski operatori prijenosnog i distribucijskog sustava. Projekt se sufinancira iz fonda za strateške infrastrukturne projekte u vrijednosti od 40,5 milijuna eura, dok njegova ukupna vrijednost iznosi gotovo 90 milijuna eura. Ulaganja u Hrvatskoj iznose 200 milijuna kuna.

„HEP grupa je u posljednje tri godine iz Europe povukla sredstva u iznosu od oko milijardu kuna. Ovaj je projekt dokaz da smo i u kriznim okolnostima bez oklijevanja nastavili s realizacijom plana investicija za 2020. godinu koji je utvrđen u do sada najvećem iznosu u povijesti HEP-a, od gotovo pet milijardi kuna. Posebnu pozornost posvećujemo sigurnosti opskrbe na našim otocima. U idućih pet godina u energetsko povezivanje hrvatskih otoka uložit ćemo gotovo pola milijarde kuna. Ujedno, u suradnji s lokalnom zajednicom, na otocima realiziramo i planiramo niz projekata sunčanih elektrana. Brojni drugi naši projekti vjetroelektrana i sunčanih elektrana u različitim su fazama izgradnje i pripreme. Snažan porast udjela obnovljivih izvora energije u bliskoj budućnosti predstavljat će sve veći izazov za upravljanje hrvatskim elektroenergetskim sustavom. Upravo ovaj projekt, SINCRO.GRID, između ostalog, omogućit će učinkovitiju integraciju obnovljivih izvora energije, izjavio je predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić.
Implementacijom SINCRO.GRID-a koristit će se napredni tehnički sustavi i algoritmi za upravljanje tokovima snaga u elektromagnetskim sustavima, s ciljem poboljšanja kvalitete napona i povećanja prijenosne moći postojećih vodova.

Sisak: Samoniklo cvijeće obojalo obalu rijeke Kupe u žutu boju IZGRADNJA Novi projekt: HEP vrelovodom planira proširiti opskrbu na stari dio Siska

„Prije šest godina udružili smo se s distribucijskim partnerima  te hrvatskim i slovenskim operaterima prijenosnih sustava kako bismo zajednički pronašli način da uravnotežimo i osiguramo stabilnost elektroenergetskog sustava u obje države. Plod ovog saveza je SINCRO.GRID – projekt međunarodne suradnje na razvoju pametnih mreža. Na području Hrvatske predviđene su četiri ključne cjeline projekta, a danas svečano obilježavamo početak radova na jednoj od njih – TS Konjsko“, rekao je predsjednik Uprave HOPS-a Tomislav Plavšić.

TS Konjsko, najveći objekt prijenosne mreže u Dalmaciji, dobit će najsuvremenije postrojenje za statičku kompenzaciju, prvo takvo postrojenje u regiji i šire. Izvođač radova u vrijednosti 105 milijuna kuna je Siemens Energy, a udjel domaće industrije u investiciji je 65 posto. Završetak radova se očekuje krajem studenog 2021. Ostale cjeline projekta SINCRO.GRID na području Hrvatske su uređaj za kompenzaciju u TS Mraclin koji je pušten u rad u siječnju 2020., uređaja za kompenzaciju TS Melina kraj Rijeke, za koji se završetak radova očekuje krajem godine te projekt zajedničkog virtualnog kontrolnog centra koji će predstavljati jedinstveno inovativno rješenje u koordiniranoj regulaciji napona na cjelokupnom području Hrvatske i Slovenije. Glavna misija kontrolnog centra bit će uklopiti tri uređaja za kompenzaciju jalove energije u obje države u skladan rad.

„Ovim postrojenjem u TS Konjsko, Hrvatska će biti prva u Jugoistočnoj Europi koja ima najsuvremenije rješenje za regulaciju visine napona u prijenosnoj mreži. Izuzetno mi je drago da smo HOPS-u pomogli naći jedinstveno state-of-the-art rješenje projektirano isključivo prema potrebama elektroenergetskog sustava Hrvatske. Mi u Siemens Energy-ju, kao vodećoj svjetskoj kompaniji za energetiku, naprednim tehnološkim rješenjima ćemo nastaviti doprinositi provođenju Strategije Energetskog razvoja Republike Hrvatske.“ izjavio je Boris Miljavac predsjednik Uprave Siemensa Energy d.o.o..

KORONAVIRUS
Što kažu rezultati serološkog testiranja? Lauc: Moguće da je već 100.000 Hrvata zaraženo!
Huawei Watch GT 2e
PROMO
Pametni satovi – Kako do manje stresa i zdravijeg života?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.