Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dobro polugodište

HEP državi zaradio 99 posto ukupne dobiti

tomislav šerić
Foto: Boris Ščitar/VLM/PIXSELL
1/2
25.08.2014.
u 12:15

HANDA je i uz znatan rast prihoda smanjila izdvajanja za zaposlene

Tvrtke u vlasništvu države imale su dobro polugodište. Zaradile su za državu 1,32 milijarde kuna čiste dobiti što je dobra vijest za Vladu jer će i iduće godine moći iz njih povući izdašnu dividendu. Izdavanja za plaće pala su za gotovo pola milijarde kuna, a oko 400 milijuna kuna manje je i obveza navedenih u bilancama.

Uspjeh HEP-a

Zajednički je to rezultat 51 tvrtke i institucije čija izvješća o poslovanju Ministarstvo financija objavljuje na svojim stranicama. Među njima su sva javna poduzeća, Croatia banka i HPB, regulatori poput Hrvatskog operatora tržišta energije, Hrvatske agencije za obvezne zalihe nafte i naftnih derivata (HANDA) ili Središnjeg klirinškog depozitarnog društva, ali i Ina, Podravka, Petrokemija te Đuro Đaković Holding.

Na prvu, čini se da je administracija Zorana Milanovića konačno stala na rep samovolji državnih tvrtki i uspjela povećati učinkovitost u mastodontima koji su se doživljavali kao prostor za uhljebljivanje političkih kadrova. Ipak, iza prividnog uspjeha leži rezultat Hrvatske elektroprivrede. Komunalac koji vodi Tomislav Šerić sam je ostvario 1,28 milijardi kuna neto dobiti, čime je lanjski rezultat bolji za 68 posto.

HANDA najodgovornija

Unatoč padu prihoda HEP se prilagodio i uspio povećati pozitivan rezultat. Smanjio je i obveze za pola milijarde kuna što je izazvalo pozitivne reakcije bonitetnih kuća, a o restrukturiranju svjedoči i smanjenje izdvajanja za zaposlene za 46 milijuna kuna.

Kao dobar primjer upravljanja valja istaknuti HANDA-u, u kojoj su unatoč iznimnom rastu prihoda izdvajanja za zaposlene prepolovili na manje od milijun kuna pa je agencija umjesto lanjskih 25 milijuna kuna u šest mjeseci 2014. ostvarila 160 milijuna kuna neto dobiti. Na drugoj strani, za pokuditi su Ina i Petrokemija.

Ina je ostvarila negativan rezultat i završila polugodište s 260 milijuna kuna neto gubitka, dok je lani poslovala s više od 250 milijuna kuna neto dobiti. Sličan rezultat ima i Petrokemija, koja ima 227 milijuna kuna neto gubitka, što je trostruko veći minus od onog ostvarenog lani. Iako je riječ o malim iznosima, za istaknuti je Pomorski centar za elektroniku. On za plaće troši iznos veći od ukupnih prihoda. U prvih šest mjeseci prihodi su mu iznosili 2,26 milijuna kuna, za izdatke za zaposlenike potrošio je 3,26 milijuna kuna, a slično je napravio i godinu prije.

Komentara 2

DU
Deleted user
10:07 26.08.2014.

Inače novinarka je bila ok, ali ovo ??? Petrokemija i Đuro gubitaši...INA djelom državna, kad umjesto u razvoj, Slavko želio pokupit novac u proračun, prikazali gubitak, Podravka je stranački bankomat (trenutno SDP-a) Sve uvozi, kao da nisu iz Podravine, a njihova dividenda je tragikomična.. HEP (uvoznik) digne nam cijene i evo dobiti. A ove razne Agnecije ubiru naknade po zakonu, pa imaju i dobit !????

BU
Bubalamala
13:17 25.08.2014.

najbolja je zarada kod plina,pustis los plin potrosnja se udvostruci i odmah ima i za bozicnice itd.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije