Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
investicijski ciklus

HEP traži partnera za gradnju hidroelektrane od 500 milijuna eura

05.06.2013., Zagreb - Tomislav Seric, predsjednik uprave HEP-a. Photo: Boris Scitar/VLM/PIXSELL
Foto: Boris Ščitar/Večernji list
20.08.2014.
u 14:02

Hrvatska elektroprivreda raspisuje natječaj za ulagača na projektu Kosinj/Senj. Domaćim tvrtkama i 400 mil. eura posla

Hrvatska elektroprivreda raspisuje natječaj za strateškog partnera za projekt Kosinj/Senj. Riječ je o investiciji od 500 milijuna eura, ali će do njezine realizacije proći još minimalno tri godine. HEP-ova uprava nastavlja s projektnim financiranjem pa tako i za Kosinj/Senj traži strateškog partnera koji će kompletan kredit upisati u svoju bilancu. Partnerstvo bi se potpisalo na 20 godina. Ipak, u projektu namjeravaju zadržati 50 posto vlasništva.

Deset potencijalnih tvrtki

Kosinj/Senj je hidroelektrana od iznimne važnosti za stabilnost sustava jer proizvodi pet posto ukupnih energetskih potreba u Hrvatskoj, a novi dio elektrane trebao bi osigurati proizvodnju vršne energije – one vrste hidroenergije koja se proizvodi po potrebi. Drugim riječima, HEP ne bi više toliko ovisio o trenutku u kojem kiša pada, a i smanjio bi se uvoz energije.

Prema analizama koje su napravili u HEP-u, preliminarne uvjete natječaja zadovoljava najmanje deset europskih tvrtki, a na natječaj se mogu prijaviti i konzorciji. U natječajnom postupku potencijalni partneri moći će predložiti i tehnički dizajn projekta i obujam ulaganja, a u 2015. će se otvoriti druga faza natječaja u kojoj se očekuju i prve obvezujuće ponude.

U ishođenje dozvola za projekt krenut će se tek nakon izbora partnera i osnivanja joint-venture tvrtke. Unatoč padu cijene energije i 30 posto na svjetskim burzama, u HEP-u se nadaju većem krugu zainteresiranih partnera, prvenstveno zbog činjenice da su europski hidropotencijali uglavnom iskorišteni. Konkurencija Hrvatskoj su susjedne zemlje koje također nisu iskoristile mogućnosti svojih rijeka te Bugarska i Rumunjska.

O Plominu odluka u rujnu

Gradnja velikog hidrosustava dobra je vijest i za lokalne građevinske tvrtke. Naime, udio domaće komponente na projektima poput Kosinj/Senja iznosi i do 80 posto, što bi značilo oko 400 milijuna eura posla za domaću ekonomiju. U rujnu će se objaviti rangiranje ponuđača za Plomin 3, a početkom 2015. očekuje se i konačno potpisivanje ugovora o partnerstvu. Time bi započela investicija od 850 milijuna eura. HEP provodi analizu o mogućnosti zaduženja kako bi sam financirao manje projekte.

>>HEP kupuje 578 novih automobila: 'Uštedjet ćemo najmanje 30 milijuna kuna'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije