Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Grupa Čakovečki mlinovi na prekretnici u strateškom razvoju

Nakon provedenih analiza, Uprava se opredijelila za značajniji iskorak i rast maloprodajnog poslovanja kao ključnog nosioca budućeg rasta vrijednosti Grupe.
13. studenoga 2019. u 20:20 1 komentara 475 prikaza
Čakovečki mlinovi
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

S funkcije predsjednika Nadzornog odbora Čakovečkih mlinova opozvan je Zoran Štefulj, a za novog predsjednika NO-a izabran je Vladimir Bulić. Opozvana je i zamjenica predsjednika NO-a Ana Grašić, umjesto koje je izabrana Ružica Varga. Odlukom Čakovečkih mlinova kao jedinog člana trgovačkog društva METSS d.o.o., u svojstvu Skupštine, dosadašnjeg člana uprave Branka Grašića, koji se nakon smjene dioničarima obratio otvorenim pismom, zamijenio je Antonio Vuksan-Ćusa.

Hrvatski dani osiguranja Hrvatski dani osiguranja Osiguranja rastu stopama višim od gospodarstva

- Čakovečki mlinovi Grupa nalazi se na prekretnici u strateškom razvoju svog poslovanja s obzirom na stagnirajuće poslovanje i sve snažniju konkurenciju na domaćem maloprodajnom, pekarskom i mlinarskom tržištu - navodi se u priopćenju koje potpisuje član uprave Čakovečkih mlinova Nino Varga. Za potrebe analize mogućih strateških opcija tvrtka je angažirala tim vanjskih savjetnika. Scenariji koji su bili razmatrani uključivali su nastavak samostalnog poslovanja uz dodatna, značajna ulaganja u razvoj pojedinih poslovnih područja, zajedničke poduhvate, dezinvestiranje pojedine imovine, poslovnih cjelina, društava ili cjelokupne Grupe.

Čakovečki mlinovi | Autor : Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

"Nakon provedenih analiza, Uprava se opredijelila za značajniji iskorak i rast maloprodajnog poslovanja kao ključnog nosioca budućeg rasta vrijednosti Grupe. Uprava smatra kako interni resursi i potencijali s jedne strane, te prilike na tržištu s druge, nude najviše prostora za rast vrijednosti i razvoj kompanije upravo u dijelu maloprodajnog poslovanja. Stoga će u narednom razdoblju objedinjavanje maloprodajnog poslovanja te ubrzanje rasta akvizicijama i otvaranjem novih prodavaonica, kao i mjerama fokusiranima na organski rast poslovanja biti u strateškom fokusu Uprave. Uprava je također odlučila provesti navedeni razvoj samostalno, s obzirom da raspolaže dovoljnom financijskom pozicijom za provođenje takve strategije.

Čakovečki mlinovi | Autor : Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Uprava je kao preduvjet novousvojene strategije odlučila provesti određene kadrovske promjene kako bi se interno osnažila i pripremila za provođenje ovih ambicioznih ciljeva", navodi se u priopćenju. Čakovečki mlinovi d.d. su u prva tri kvartala 2019. godine ostvarili 129 milijuna kuna poslovnih prihoda što je povećanje od 4,2 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Grupa pak je u prva tri kvartala ostvarila milijardu i 43 milijuna kuna konsolidiranih poslovnih prihoda što je, kako se navodi u međuizvještaju predsjednika uprave Stjepana Varge, na razini prihoda ostvarenih u istom razdoblju prošle godine.

Zdravko Marić EKONOMSKE PROGNOZE EK snizio procjenu rasta hrvatskog gospodarstva s 3,1 na 2,9 posto

U trgovačkom dijelu Grupe u trećem kvartalu 2019. godine nije bilo značajnijih promjena, prihodi i rashodi su na istoj razini kao i lani. "Značajan utjecaj na kretanja ima demografija i kupovna moć - iako broj stanovnika opada, kupovna moć ipak raste. Segment veleprodaje i franšize su i dalje u opadanju, ali to je trend unazad nekoliko godina i u skladu je s planiranim. Fokus je na nabavnim uvjetima trgovačke robe, na optimizaciji maloprodajne mreže i na rastu prihoda po zaposlenom u trgovini", ističe u izvješću S. Varga.

Najbolje zimsko odredište za obitelji s djecom
Zagrebački advent
Najbolje zimsko odredište za obitelji s djecom
  • antonelić:

    trebaju pronaći strateškog partnera uz pomoć ministra gosp. glavat. horvata ... on ima brdo strateških partnera koji jedva čekaju uložiti brdo kineskih huana ( juana ) u perspektivno hrsko goaspodarstvo ... samo im trebamo omogućiti dubinsku analizu kao onomad u trećem maju ...