Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Potrošač

Gospodin Fin: Obvezni mirovinski fondovi u 18 godina su za svoje članove zaradili 40 milijardi kuna, evo o čemu sve ovise prinosi

U ovom trenutku na osobnim računima svih članova obveznih mirovinskih fondova nalazi se ukupno 115,8 milijardi kuna
21. prosinca 2020. u 13:00 1697 prikaza
Gospodin Fin

U ovom trenutku na osobnim računima svih članova obveznih mirovinskih fondova nalazi se ukupno 115,8 milijardi kuna, pokazuju podaci Hanfe za listopad. To je vaša mirovinska štednja u 2. stupu. Riječ je o čak 40 milijardi kuna više od ukupnog iznosa koji su od osnivanja obveznih mirovinskih fondova 2002. godine svi članovi uplatili u drugi mirovinski stup. To je novac koji su za vas zaradili obvezni mirovinski fondovi, a pripada samo vama kako bi jednog dana imali čim veću mirovinu.

Svaki mjesec poslodavac uplaćuje 5% vaše bruto plaće na osobni račun u obveznom mirovinskom fondu. Mirovinska društva koja upravljaju fondovima novac svih članova investiraju na tržištima kapitala s ciljem ostvarivanja prinosa. Obvezni mirovinski fondovi podijeljeni su u A, B i C kategorije koje se razlikuju po investicijskoj strategiji te ograničenjima članstva ovisno o dobi. Odabir kategorije obveznog mirovinskog fonda zato je važan korak jer možete utjecati na visinu ušteđenog novca na svom mirovinskom računu. Dio je to korisnih informacija koje otkriva Gospodin Fin, prvi virtualni financijski pomoćnik mirovinskih fondova.

UPOZNAJTE GOSPODINA FINA i SAZNAJTE KAKO DO 750 KUNA POTICAJA! KLIKNITE OVDJE! 

Naime, ovisno o tome je li riječ o A, B ili C kategoriji obveznog mirovinskog fonda, zakonom je propisano koliki udio imovine smiju ulagati u dionice ili obveznice, kao i obvezni udio imovine kojom se trguje u kunama. A kategorija obveznog mirovinskog fonda najviše je rizična, ali ima najviši očekivani prinos tj. zaradu. Zbog očekivanih visokih prinosa u dugom roku, fondovi ove kategorije prikladni su za mlađe osobe. B kategorija umjereno je rizična i prikladna za osobe srednjih godina, dok je C kategorija niskorizična i s najnižim očekivanim prinosom te prikladna za osobe starije životne dobi. Iako su u 18 godina poslovanja obvezni mirovinski fondovi za svoje članove zaradili čak 40 milijardi kuna, treba znati da prinosi mogu biti pozitivni ili negativni. Prinos je zarada ili gubitak koje mirovinsko društvo ostvaruje ulaganjem imovine svih članova mirovinskog fonda. Ovisi o cijeni dionica, obveznica i drugih vrijednosnih papira i imovine u koje mirovinsko društvo investira pa zato prinose fondova treba gledati dugoročno.

Andrijana Mušura Gabor, osnivačica laboratorija za bihevioralnu i eksperimentalnu ekonomiju na ZŠEM-u, koja je među prvima u  Hrvatskoj doktorirala u području ekonomske psihologije, savjetuje da bez obzira što je obvezna mirovinska štednja automatska, o njoj trebamo voditi računa.

'Automatizam obvezne mirovinske štednje je važan jer nam omogućava bezbrižno ulaganje u vlastitu mirovinu. Olakšava nam i na način da nas, sukladno dobi, svrstava u jednu od tri kategorije mirovinskih fondova. No, iznos naše mirovine može ovisiti upravo o našoj brizi o tome kakve prinose ostvaruje naš mirovinski fond te uplaćuje li naš poslodavac mirovinske doprinose redovno i točno. Kako bi već tijekom radnog vijeka brinuli o svojoj mirovini, obavezno provjerite stanje na svom računu u obveznom mirovinskom fondu. Pojedinci koji donose odluke u svakodnevnom životu i na taj način sami preuzimaju kontrolu optimističniji su i zadovoljniji od onih koji to je rade. I zato – ako se želite osjećati bolje uzmite stvar u svoje ruke kad god je to moguće. Svakako provjerite i svoj mirovinski račun. No, nemojte pretjerivati! Prinose treba gledati na dulji rok', ističe Andrijana Mušura Gabor.  

UPOZNAJTE GOSPODINA FINA i SAZNAJTE KAKO DO 750 KUNA POTICAJA! KLIKNITE OVDJE! 

Sve ove, ali i ostale korisne informacije o drugom i trećem mirovinskom stupu te kako napraviti dobar plan za mirovinu pratite na digitalnoj platformi umfo.hr. Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava predstavlja vam interaktivni, omnichannel serijal 'Think Fin: Financije za svakoga'. Dio je to projekta jačanja financijske pismenosti koji provodi UMFO. Donosimo analize vodećih hrvatskih ekonomista, financijskih i bihevioralnih stručnjaka koji će vam približiti trendove i ponuditi relevantna objašnjenja za planiranje boljih umirovljeničkih dana, a uz prvog hrvatskog virtualnog financijskog pomoćnika Gospodina Fina na Viberu možete dobiti i dodatne, personalizirane informacije!

Upoznajte Gospodina Fina na Viberu i saznajte kako na vrijeme brinuti o svojoj mirovini!

U koje sve dionice domaćih i stranih kompanija investira vaš mirovinski fond i o čemu sve ovise prinosi, doznajte odmah u razgovoru s Gospodinom Finom, prvim virtualnim financijskim pomoćnikom mirovinskih fondova. Gospodin Fin daje korisne informacije o drugom i trećem mirovinskom stupu te vam pomaže štedjeti za mirovinu. Nastao je u partnerstvu mirovinskih fondova s vodećom hrvatskom IT tvrtkom Infobip i u suradnji s bihevioralnom stručnjakinjom sa ZŠEM-a dr.sc. Andrijanom Mušurom Gabor. 'Neovisno o tome jeste li mirovinski znalac ili ste tek dobili prvi posao, Gospodin Fin je definitivno osoba s kojom želite pročavrljati!', ističe Andrijana Mušura Gabor.

qr | Autor : SKENIRAJ QR KOD ILI KLIKNI OVDJE I ZAPOČNI RAZGOVOR

'Tehnološka revolucija pokrenuta pojavom tehnologija kao što su 'cloud' i 'mobile computing', 'big data analytics' i  'machine learning' otvara potpuno nove servise i mogućnosti koje države na svim razinama mogu pružiti svojim građanima. Ove tehnologije odavno nisu rezervirane samo za Fortune 500 kompanije i građani s pravom očekuju efikasne digitalne servise u raznim područjima života, a jedno od važnijih je upravljanje osobnim financijama. Digitalizacija društva za rezultat treba imati povećanu efikasnost i olakšane procese, a to će u konačnici doprinijeti povećanju zadovoljstva građana. Tehnologija tako donosi značajnu korist zajednici i cijelom društvu', poručuju iz Infobipa. S Gospodinom Finom možete odmah razgovarati na Viberu!

PRISLONI KAMERU MOBITELA I SKENIRAJ QR KOD ILI KLIKNI OVDJE I ZAPOČNI RAZGOVOR S GOSPODINOM FINOM!

Mr Fin gif | Autor :

Dobro je znati!

Odgovornost odabira fonda kategorije A, B ili C je na vama. Da bi odluku donijeli temeljenu na informacijama i činjenicama na web stranicama Hanfe svaki mjesec dostupni su statistički izvještaji o tome koliko koji fond ima članova, kakva mu je struktura ulaganja i kakve su povrate ostvarivali u prošlosti. Mnoštvo informacija koje su korisne pri odabiru fonda mogu se pronaći i na mrežnim stranicama društava za upravljanje.

Ako gledate povrate u prošlosti, morate imati na umu da to može biti tek orijentir za odabir fonda. Prošli povrati nisu jamstvo ponavljanja sličnih povrata u budućnosti. S obzirom da je vremenski horizont ulaganja mirovinske štednje vrlo dugoročan, važno je ne pridavati preveliku pažnju mjesečnim oscilacijama. Rezultate fondova treba sagledavati u dužem vremenskom razdoblju.
Hanfa 

Prilog je napravljen u skladu s najvišim profesionalnim standardima u produkciji native tima Večernjeg i Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava, u suradnji s agencijom za premium sadržaj i tehnologiju 01 Content & Technology – C3 Croatia.

Viralni recept
Recept za pečeni krumpir 'srušio' internet: Ova metoda i začini spoj su koji čine savršenstvo
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade