Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OMOGUĆAVA UMFO

Gospodin Fin: Evo što obavezno morate napraviti u roku od 30 dana kad dobijete prvi posao

26.12.2020.
u 17:53

Iako svaki fond ostvaruje različite prinose, čak 96% zaposlenih nije samo odabralo svoj obvezni mirovinski fond pa to mogu učiniti i naknadno

Čim dobiju svoj prvi posao, svi mlađi od 40 godina u roku od 30 dana moraju odabrati obvezni mirovinski fond u koji će iz svoje bruto plaće uplaćivati 5% obveznog mirovinskog doprinosa. Sve koji nisu sami u roku odabrali svoj fond, Regos je automatski rasporedio u jedan od fondova.

Iako svaki fond ostvaruje različite prinose, čak 96% zaposlenih nije samo odabralo svoj obvezni mirovinski fond pa to mogu učiniti i naknadno. Gospodin Fin, prvi virtualni financijski pomoćnik mirovinskih fondova, ističe da je cijela mirovinska štednja na vašem računu u obveznom mirovinskom fondu osobna imovina koja se može koristiti isključivo za isplatu vaše mirovine jednog dana. Mirovinska štednja je samo vaš novac i vaša nasljedna imovina.

UPOZNAJTE GOSPODINA FINA I SAZNAJTE KAKO DO 750 KUNA POTICAJA! KLIKNITE OVDJE!

Osim što možete promijeniti svoj obvezni mirovinski fond, u bilo kojem trenutku možete provjeriti i stanje na osobnom računu o obveznom mirovinskom fondu. To možete učiniti pozivom na besplatni info telefon fonda, e-mailom, na web stranici fonda, aplikacijom koju imaju pojedini fondovi ili SMS porukom koju na zahtjev šalje vaš odabrani fond. Uz odabir obveznog mirovinskog fonda kod prvog zaposlenja, bihevioralni stručnjaci ističu kako je upravo to dobar trenutak za zamišljanje budućeg ‘JA’ kako bi se mogli povezati sa sobom u dalekoj budućnosti te osvijestiti potrebu za dodatnom štednjom za svoju mirovinu.

Andrijana Mušura Gabor, osnivačica laboratorija za bihevioralnu i eksperimentalnu ekonomiju na ZŠEM-u, objašnjava da je kod odluke o štednji za mirovinu, zbog dugog razdoblja koje može trajati i nekoliko desetljeća, važno da pokušamo zamisliti kako ćemo izgledati i živjeti u budućnosti.

'Kod dobrovoljne mirovinske štednje odričemo se novca (i svega onoga što nam omogućuje) u sadašnjosti, kako bi naše buduće 'JA' imalo siguran i kvalitetan život. Upravo zbog ovog velikog vremenskog raskoraka i naše sklonosti uživanju ovdje i sada, važno nam je slikovito predočiti kako ćemo izgledati i što ćemo raditi u toj dalekoj budućnosti. Hoćemo li biti sijedi ili ćemo bojati kosu, kakve hobije ćemo imati, kako ćemo uživati s unučićima i obitelji… Savršen trenutak za zamišljanje budućeg 'JA' je onaj kad se prvi put zaposlimo i počnemo s ulaganjem u obveznu mirovinsku štednju. Uplate u 2. mirovinski stup su obvezne, ali to ne znači da naša briga o štednji tu prestaje. Kako bi buduće 'JA' bilo još sretnije, u bilo kojem trenutku možemo dodatno štedjeti, i to na načine koji nam najbolje odgovaraju. Možemo uplaćivati mjesečno, svakih nekoliko mjeseci ili jednom godišnje. I zato – kada odlučite dodatno štedjeti, sjetite se da imate potpunu fleksibilnost i mogućnost prilagodbe načina i iznosa vlastitim potrebama', ističe Andrijana Mušura Gabor.

UPOZNAJTE GOSPODINA FINA I SAZNAJTE KAKO DO 750 KUNA POTICAJA! KLIKNITE OVDJE!

Sve ove, ali i ostale korisne informacije o drugom i trećem mirovinskom stupu te kako napraviti dobar plan za mirovinu pratite na digitalnoj platformi umfo.hr. Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava predstavlja vam interaktivni, omnichannel serijal 'Think Fin: Financije za svakoga'. Dio je to projekta jačanja financijske pismenosti koji provodi UMFO. Donosimo analize vodećih hrvatskih ekonomista, financijskih i bihevioralnih stručnjaka koji će vam približiti trendove i ponuditi relevantna objašnjenja za planiranje boljih umirovljeničkih dana, a uz prvog hrvatskog virtualnog financijskog pomoćnika Gospodina Fina na Viberu možete dobiti i dodatne, personalizirane informacije!

Upoznajte Gospodina Fina na Viberu i saznajte kako što ranije početi štedjeti za mirovinu!

Što dobivate ako odaberete obvezni mirovinski fond i pratite stanje na svom računu, doznajte u razgovoru s Gospodinom Finom, prvim virtualnim financijskim pomoćnikom mirovinskih fondova. Gospodin Fin daje korisne informacije o drugom i trećem mirovinskom stupu te vam pomaže štedjeti za mirovinu. Nastao je u partnerstvu mirovinskih fondova s vodećom hrvatskom IT tvrtkom Infobip i u suradnji s bihevioralnom stručnjakinjom sa ZŠEM-a dr.sc. Andrijanom Mušurom Gabor. 'Neovisno o tome jeste li mirovinski znalac ili ste tek dobili prvi posao, Gospodin Fin je definitivno osoba s kojom želite pročavrljati!', ističe Andrijana Mušura Gabor.

SKENIRAJ QR KOD ILI KLIKNI OVDJE I ZAPOČNI RAZGOVOR

'Tehnološka revolucija pokrenuta pojavom tehnologija kao što su 'cloud' i 'mobile computing', 'big data analytics' i  'machine learning' otvara potpuno nove servise i mogućnosti koje države na svim razinama mogu pružiti svojim građanima. Ove tehnologije odavno nisu rezervirane samo za Fortune 500 kompanije i građani s pravom očekuju efikasne digitalne servise u raznim područjima života, a jedno od važnijih je upravljanje osobnim financijama. Digitalizacija društva za rezultat treba imati povećanu efikasnost i olakšane procese, a to će u konačnici doprinijeti povećanju zadovoljstva građana. Tehnologija tako donosi značajnu korist zajednici i cijelom društvu', poručuju iz Infobipa. S Gospodinom Finom možete odmah razgovarati na Viberu!

ZAPOČNI RAZGOVOR S GOSPODINOM FINOM!

Dobro je znati!

Mirovinska društva najkasnije do 30. travnja svake godine izdaju informativni prospekt obveznog mirovinskog fonda u kojem ističu najbitnije informacije o poslovanju fonda u protekloj kalendarskoj godini. Mirovinsko društvo informativnim prospektom članovima i potencijalnim članovima daje cjelovite, točne i objektivne informacije o poslovanju mirovinskog fonda i mirovinskog društva u protekloj  godini što omogućava članu ili potencijalnom članu donošenje informirane odluke o članstvu ili prestanku članstva u obveznom mirovinskom fondu. Hanfa

Prilog je napravljen u skladu s najvišim profesionalnim standardima u produkciji native tima Večernjeg i Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava, u suradnji s agencijom za premium sadržaj i tehnologiju 01 Content & Technology – C3 Croatia.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije