Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OMOGUĆAVA UMFO

Gospodin Fin: Dobrovoljna mirovinska štednja koju uplaćuje poslodavac uvijek je u vlasništvu zaposlenika

Gospodin Fin
16.12.2020.
u 10:35

Sve više poslodavaca već uplaćuje ili razmišlja o uplatama dobrovoljne mirovinske štednje svojim zaposlenicima. Za poslodavce je to model nagrađivanja zaposlenika za koji ostvaruju porezne olakšice, a zaposlenicima je to odlična pogodnost zbog koje mogu računati na veću mirovinu jednoga dana. No, što se događa s dobrovoljnom mirovinskom štednjom ako zaposlenik promijeni posao?

Gospodin Fin, prvi virtualni financijski pomoćnik mirovinskih fondova, analizira: dobrovoljna mirovinska štednja koju uplaćuje poslodavac u vlasništvu je zaposlenika. Ako poslodavac prestane s uplatama, zaposlenik ne gubi uplaćenu mirovinsku štednju i prinose jer je to njegova osobna imovina.

UPOZNAJTE GOSPODINA FINA!

Dakle, zaposlenik, ako promijeni posao ili ako njegov poslodavac iz bilo kojeg razloga prestane s uplatama, dobrovoljnu mirovinsku štednju može nastaviti uplaćivati sam. I to u iznosu i prema dinamici uplata koje sam odabere.

(*Izračuni su informativnog karaktera i nisu jamstvo prinosa ni kapitaliziranog iznosa u budućnosti.)

 

Bez obzira na razne okolnosti koje se mogu dogoditi tijekom radnog vijeka, vlasnik dobrovoljne mirovinske štednje uvijek može računati na to da je ta štednja samo njegova.

Andrijana Mušura Gabor, osnivačica laboratorija za bihevioralnu i eksperimentalnu ekonomiju na ZŠEM-u, koja je među prvima u Hrvatskoj doktorirala u području ekonomske psihologije, ističe da svaki uspješan poslodavac zna da dobri radnici zlata vrijede, međutim, pridobiti najbolje nije uvijek jednostavno, pogotovo ako ih ne možete privući većom plaćom.

"Brojna istraživanja pokazala su da nam novac u poslu nije najvažniji motivator. Zato poslodavci pokušavaju radnike privući nematerijalnim pogodnostima poput više slobodnih dana ili povlasticama kao što je dobrovoljna mirovinska štednja koju uplaćuju zaposleniku. Tvrtke se tako pozicioniraju kao poželjni poslodavci i radnicima šalju poruku: brinemo se za vas! Pritom je sva uplaćena dobrovoljna štednja koju uplaćuje poslodavac uvijek u vlasništvu zaposlenika", ističe Andrijana Mušura Gabor.

Sve ove, ali i ostale korisne informacije o drugom i trećem mirovinskom stupu te o tome kako napraviti dobar plan za mirovinu pratite na digitalnoj platformi umfo.hr. Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava predstavlja vam interaktivni, omnichannel serijal "Think Fin: Financije za svakoga". Dio je to projekta jačanja financijske pismenosti koji provodi UMFO. Donosimo analize vodećih hrvatskih ekonomista, financijskih i bihevioralnih stručnjaka koji će vam približiti trendove i ponuditi relevantna objašnjenja za planiranje boljih umirovljeničkih dana, a uz prvog hrvatskog virtualnog financijskog pomoćnika, gospodina Fina, na Viberu možete dobiti i dodatne, personalizirane informacije!

Upoznajte Gospodina Fina na Viberu i doznajte sve o poticajima na štednju u trećem stupu!

Koje su pogodnosti za zaposlenike i poslodavce koji uplaćuju dobrovoljnu mirovinsku štednju, doznajte u razgovoru s Gospodinom Finom, prvim virtualnim financijskim pomoćnikom mirovinskih fondova. Gospodin Fin daje korisne informacije o drugom i trećem mirovinskom stupu te vam pomaže štedjeti za mirovinu. Nastao je u partnerstvu mirovinskih fondova s vodećom hrvatskom IT tvrtkom Infobip i u suradnji s bihevioralnom stručnjakinjom sa ZŠEM-a dr. sc. Andrijanom Mušurom Gabor. 'Neovisno o tome jeste li mirovinski znalac ili ste tek dobili prvi posao, Gospodin Fin je definitivno osoba s kojom želite pročavrljati!', ističe Andrijana Mušura Gabor.

SKENIRAJ QR KOD ILI KLIKNI OVDJE I ZAPOČNI RAZGOVOR

'Tehnološka revolucija pokrenuta pojavom tehnologija kao što su 'cloud' i 'mobile computing', 'big data analytics' i  'machine learning' otvara potpuno nove servise i mogućnosti koje države na svim razinama mogu pružiti svojim građanima. Ove tehnologije odavno nisu rezervirane samo za Fortune 500 kompanije i građani s pravom očekuju efikasne digitalne servise u raznim područjima života, a jedno od važnijih je upravljanje osobnim financijama. Digitalizacija društva za rezultat treba imati povećanu efikasnost i olakšane procese, a to će u konačnici doprinijeti povećanju zadovoljstva građana. Tehnologija tako donosi značajnu korist zajednici i cijelom društvu', poručuju iz Infobipa.

S Gospodinom Finom možete odmah razgovarati na Viberu!

ZAPOČNI RAZGOVOR S GOSPODINOM FINOM!

Dobro je znati!

Uplate u dobrovoljni mirovinski fond su atraktivan način ulaganja s obzirom na to da ostvarujete dodatnu osobnu mirovinu, dodatne državne poticaje od 15 posto na sve uplate do maksimalnih 750 kuna godišnje, prinos fonda i korištenje poreznih olakšica za poslodavce do 6000 kuna godišnje (uplate do 500 kuna mjesečno po zaposleniku). Istodobno je moguće članstvo u više dobrovoljnih mirovinskih fondova, visinu i dinamiku uplata članovi određuju samostalno, a nakon smrti člana fonda ušteđena ili neisplaćena štednja je nasljedna. Dobrovoljni mirovinski fond može biti otvoren te se u njega mogu učlaniti svi koji žele štedjeti bez obzira na dob ili zatvoren i namijenjen zaposlenicima pokrovitelja fonda. Hanfa

Prilog je napravljen u skladu s najvišim profesionalnim standardima u produkciji native tima Večernjeg i Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava, u suradnji s agencijom za premium sadržaj i tehnologiju 01 Content & Technology – C3 Croatia.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije