Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis EU fondovi

Glavni direktor Europskog fonda za strateška ulaganja čestitao Hrvatskoj

Uz naglasak na veliku važnost i značaj dobre pripreme za preuzimanje predsjedanja Europskom unijom, Wilhelm Molterer se posebno osvrnuo na karakteristike i važnost regionalnih programa i regionalnog pristupa financiranju istaknuvši njihovu nužnost
28. lipnja 2019. u 12:09 1 komentara 302 prikaza
Ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac bila je domaćin sastanka s glavnim direktorom Europskog fonda za strateška ulaganja Wilhelmom Moltererom
Foto: Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU
Pogledajte galeriju 1/2

Glavni direktor Europskog fonda za strateška ulaganja Wilhelm Molterer čestitao je Hrvatskoj na jasnim prioritetima i vrlo uspješnim pokazateljima, priopćilo je danas Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU.

Pametni otoci i gradovi Pametni gradovi Žalac: Mi smo prvaci u Europi kada govorimo o financijskim instrumentima

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac bila je domaćin sastanka s Moltererom, gdje se, uz čestitke na jasnim prioritetima i vrlo uspješnim pokazateljima Hrvatske u zadnjem periodu, razgovaralo o mogućnostima financiranja brojnih projekata putem EFSI-a, odnosno njegovog nasljednika, fonda INVEST EU.

Kako je priopćilo ministarstvo, gostima iz Europske unije predstavljeni su i ciljevi, rezultati i aktivnosti Projekta Slavonija, Baranja i Srijem te proces izrade Nacionalne razvojne strategije RH do 2030. godine. Pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver predstavio je niz velikih projekata iz sektora prometa, dok je značajne projekte s područja svoje županije predstavio i župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić.

Uz naglasak na veliku važnost i značaj dobre pripreme za preuzimanje predsjedanja Europskom unijom, Wilhelm Molterer se posebno osvrnuo na karakteristike i važnost regionalnih programa i regionalnog pristupa financiranju istaknuvši njihovu nužnost te nužnost smanjenja administrativnih ograničenja, čestih u brojnim zemljama.

Predsjednik uprave IGH Oliver Kumric i Luka Bebic nova dionica IGH će graditi autocestu, a onda žele i podružnicu u Rumunjskoj

Ministrica Gabrijela Žalac je tako istaknula i hrvatske napore po tom pitanju, koje će u sljedećem višegodišnjem financijskom okviru (VFO) za razdoblje od 2021. do 2027. dovesti do određenih izmjena koje će ići u pravcu veće efikasnosti iskoristivosti sredstava, jednostavnije provedbe i manje administrativne opterećenosti.

Predsjednica Uprave HBOR-a Tamara Perko govorila je o potencijalnom uključenju HBOR-a u dio omotnice fonda INVEST EU predviđen za nacionalne razvojne banke, potencijalnim poteškoćama koje postupak akreditacije može donijeti te perspektivama koje upravljanje dijelom omotnice može donijeti. Hrvatska inicijativa po tom pitanju je prihvaćena vrlo optimistično, uz stav da je vrlo dobra prilika za jednu zemlju učinkovito upravljanje sredstvima iz fonda INVEST EU te ogradu i upozorenje da će to zahtijevati i vrlo značajne napore.

Sudionici sastanka su se dotaknuli i teme kako formirati buduće instrumente tako da kroz formiranje lanaca vrijednosti donesu korist brojnim industrijama, uključujući kako javni tako i privatni kapital, uz želju da se regionalnu logiku primijeni tako da od nje imaju koristi svi krajevi Hrvatske.

Pogledajte i video o uvođenju eura:

d
OBLJETNICA
DignetSoftware proslavio jedanaest godina uspješnog rada