Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Eurizonov kutak o tržištu

Fokus ulagača odmiče se od rata u Ukrajini

Eurizon Asset Management Croatia
Shutterstock
13.05.2022.
u 15:52

U razdoblju od prvog osvrta na tržište objavljenog početkom ožujka, u kojem su sagledani gospodarski i tržišni učinci rusko-ukrajinske krize, gospodarski aspekt, očekivano, ukazuje na usporavanje globalne ekonomije u tekućoj godini, uz izbjegavanje recesije, dok tržišni sudionici usmjeravaju fokus s rata u Ukrajini na čimbenike kojima su se bavili i prije napada Rusije na Ukrajinu, a to su prije svega inflacija i vremenski okvir koji su osmislile vodeće središnje banke za provedbu restriktivne monetarne politike.

Tržišta više ne promatraju taj rat kao potencijalni sukob europskih razmjera, već kao regionalni rat koji će vjerojatno prestati s vremenom. U trenutku kada su ulagači na taj način procijenili ukrajinsku krizu, njihova je pažnja usmjerena na restriktivnu monetarnu politiku vodećih središnjih banaka čiji je cilj obuzdavanje sve viših razina inflacije. Američka središnja banka (Fed) dodatno je zaoštrila retoriku.  Deklarirani cilj te retorike i dalje je borba protiv visoke inflacije usmjeravanjem oporavka prema kontroliranom usporavanju gospodarstva, kako bi se omogućilo rješavanje tzv. „uskih grla“ na strani ponude, odnosno zastoja u opskrbnim lancima, proizašlih iz naglog ubrzanja rasta gospodarstva u 2021.

Niti pad američkog BDP-a u prvom tromjesečju tekuće godine, prvi nakon pada u prvom tromjesečju pandemijske 2020. godine, ne bi trebao odvratiti Fed od zacrtanog puta, s obzirom da, unatoč smanjenju zbog očekivano privremenih učinaka, podaci o BDP-u otkrivaju snažnu potrošnju kao najbitniju komponentu američkog BDP-a, dodatno podržanu snažnim tržištem rada. U Europi su potvrđeni solidni makroekonomski pokazatelji, uz oporavak poslovnog povjerenja u sektoru usluga, za razliku od neznatnog usporavanja u proizvodnom sektoru.

Ulagačima je važna tema i Kina, gdje je strah od širenja Covid-19 virusa potaknuo pekinške vlasti na donošenje sve drastičnijih restriktivnih mjera koje usporavaju gospodarsku aktivnost i naprežu već napregnute lance opskrbe.

Reakcija financijskih tržišta

Restriktivniji ton američkog Fed-a rezultirao je daljnjim rastom obvezničkih prinosa (padom cijena obveznica), a zasjedanje Europske središnje banke (ECB-a) u travnju potvrdilo je temeljni scenarij za tržišta s restriktivnom monetarnom politikom, usmjerenom na obuzdavanje sve viših razina inflacije. Tržište je prepoznalo restriktivni smjer ECB-a kroz prilagodbu očekivanja, odnosno značajan rast kamatnih stopa, iako ECB najavljuje znatno postupniji tempo rasta kamatnih stopa od američkog Fed-a. Postupni pristup nametnut je trajanjem ukrajinske krize i rezultirajućim pritiscima na povećanje cijena roba.

Prethodno spomenuti čimbenici rezultirali su oscilacijama i smanjenjem vrijednosti vodećih dioničkih tržišta kroz travanj, što odražava neizvjesnost vezanu uz otpornost gospodarskog rasta unatoč još uvijek solidnim makro podacima i korporativnim zaradama. Također u SAD-u sezona objave poslovnih rezultata općenito otkriva solidne bilance, iako procjene ukazuju na usporavanje rasta u usporedbi s vrlo naglim ubrzanjem 2021. Ponovni izbor g. Macrona za francuskog predsjednika samo je djelomično pomogao ublažiti temeljnu neizvjesnost u Europi.

Kako ulagati?

Nije došlo do promjene scenarija koja bi rezultirala promjenom pristupa ulaganju, s obzirom da ulaganje ima za cilj održavanje i povećanje kupovne moći štednje tijekom vremena (u suprotnome potencijalno smanjene inflacijom). Ako ulagatelji imaju dobro diverzificiran portfelj i dalje je najprikladniji pristup zadržati postojeća ulaganja, ne podliježući utjecaju tržišnih fluktuacija, imajući na umu investicijski cilj i povezani vremenski horizont ulaganja.  Za ulagatelje s viškom rezervi likvidnosti ili, u svakom slučaju, mogućnošću jačanja investicijskih pozicija, sadašnja faza i dalje može predstavljati priliku za izgradnju budućih prinosa portfelja, sa srednjoročnom perspektivom.
U slučaju obveznica u portfelju, važno je imati na umu da kada se bilježe gubici na tržištu obveznica, kao što je to bio slučaj od početka ove godine kada su kamatne stope naglo rasle upravo ti gubici sadrže potencijal za buduće dobitke.

Kada se kamatne stope povećaju, cijene obveznica padaju, ali te vrijednosnice  odmah u tom trenutku nude više prinose do dospijeća, a nova izdanja nude i veći tijek novca od kupona obveznica. U tom smislu, gubici na tržištima obveznica nastaju tek kada se realizira prodaja imovine dok su tržišta u padu.

To su razmatranja koja uvijek treba uzeti u obzir pri procjeni situacije uz vremenski horizont duži od sljedećih nekoliko mjeseci.

Privredna banka Zagreb d.d. je distributer fondova društva Eurizon Asset Management Croatia d.o.o.

Ovaj tekst je pripremljen u suradnji s društvom Eurizon Asset Management Croatia d.o.o. u edukativno-informativne svrhe na temelju podataka važećih u trenutku njegove izrade i kao takav podložan je promjenama.  Iznesene informacije, mišljenja, analize, zaključci, prognoze i projekcije isključivo su u informativne svrhe i ne predstavljaju investicijski savjet ili preporuku glede kupnje, držanja ili prodaje financijskih instrumenata, niti ponudu ili poziv na davanje ponude. Iznesene analize temelje se na javno dostupnim informacijama. Rizici povezani s ulaganjem u financijske, novčane ili investicijske instrumente koji su predmet teksta nisu u cijelosti objašnjeni.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije