Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sporni krediti

Evo što je udruga Franak poručila u vezi s preplaćenim kamatama!

franak
Foto: Boris Ščitar
24.07.2014.
u 20:22

Udruga Franak danas je priopćila kako za članove udruge priprema predloške ponuda za sve kredite kojima će dužnici moći od banaka tražiti povrat preplaćenih iznosa kamata

Nakon što je Visoki trgovački sud sredinom srpnja donio odluku da su kamate u svih osam banaka, osim u Sberbanci, ništetne te je odbio i preinačio tužbeni zahtjev vezan za valutnu klauzulu u švicarskim francima, udruga Franak danas je priopćila kako za članove udruge priprema predloške ponuda za sve kredite, i CHF, i EURO i kunske pa i za one već otplaćene kredite, kojima će dužnici moći od banaka tražiti povrat preplaćenih iznosa kamata.

Riječ je o kreditima fizičkih osoba podignutim između rujna 2003. i prosinca 2008. u sedam banaka s ništetnim promjenjivim kamatama na osnovi pravomoćne kolektivne presude. Udruga ističe da će predlošci biti dostupni samo njihovim članovima jer je riječ o donekle kompliciranim ponudama za koje samo članovi mogu dobiti potrebne besplatne pravne savjete. Očekuje se da će predlošci biti spremni za objavu članovima u roku od dva tjedna, nakon čega će o svim detaljima članovi Udruge Franak biti obaviješteni elektroničkom poštom.

Prema procjenama ekonomista iz Udruge Franak, u ovome trenutku ukupno ima još 21 milijarda kuna CHF kredita, dok ukupna preplata i zbog valutne klauzule i zbog ništetnosti promjenjive kamate u tim kreditima između 2008. i 2013. iznosi oko 8,5 milijardi kuna. Osim toga, odvjetnički tim koji zastupa Savez udruga Potrošač priprema zahtjev za reviziju pravomoćne presude na Vrhovnome sudu, kojim će se zahtijevati da se ništetnom proglasi i valutna klauzula CHF u svim kreditima tuženih banaka te da se ništetnom proglase i promjenjive kamatne stope u Sberbanci, koje su neodredive unatoč tome što Visoki trgovački sud nije tako presudio.

Cijelo priopćenje udruge Franak pročitajte u dokumentu ispod teksta.

>>Valutna klauzula ostaje, prošao samo dio presude o promjenjivim kamatama

Komentara 5

DU
Deleted user
20:47 24.07.2014.

mađari mogu ali naši ne. očito je švicarac "jači" u hr

DU
Deleted user
22:10 24.07.2014.

sve su nacionalne banke , čini mo se 2002g. dobile obavijest da je chf na povijesno najnižoj razini te kako može samo rasti...na čelu hnb-a je tada bio rohatinski(odlikovan od svjetske banke) koji se nije osjećao obveznim Hrvate alarmirati o mogućim posljedicama uzimanja kredita u chf.tko je uopće rohatinski???.tko je uopće izmislio kamatu???

CH
chupakabra
21:45 25.07.2014.

Valutna klauzula nije sporna ako se ne zloupotrebljava. U slucaju chf-a se valutna klauzula zloupotrebljavala utoliko jer nije postojalo deprecijacije kune u kojoj se kredit otplaćuje niti su se banke zadužile u švicarskim francima i sramota je da to ni vlada ni hnb a do sada ni sud nisu uvidjeli ili nisu htjeli uvidjeti tu zloupotrebu. kao da pomiluješ ubojicu jer je on strašan. Onda čelnici vlada ni hnb nisu dorasli svojoj funkciji i trebaju odstupiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije