Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOBRO RASPOLOŽENJE

Europske burze bilježe rast peti dan za redom

burza, ilustracija
Foto: REUTERS/Russell Boyce
13.07.2016.
u 10:16

Optimizam ulagača zahvaljuje se i jučerašnjem nastavku rasta cijena dionica na Wall Streetu.

Na europskim su burzama u srijedu ujutro cijene dionica porasle, peti dan zaredom, jer se ulagači nadaju novim poticajnim mjerama središnjih banaka.

STOXX indeks 600 vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,3 posto, a nakon četiri dana rasta jučer je dosegnuo najvišu razinu od 23. lipnja, kada su Britanci odlučili napustiti Europsku uniju.

Frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili su u 9,30 sati u plusu između 0,1 i 0,3 posto, dok je londonski FTSE oslabio 0,1 posto.

STOXX indeks 600 izgubio je 11 posto u prva dva dana nakon britanskog referenduma o izlasku iz Unije, no od tada je nadoknadio gotovo sve te gubitke.

Dobro raspoloženje na tržištima ponajviše se zahvaljuje nadi ulagača da će britanska i europska središnja banka uskoro uvesti dodatne poticajne mjere kako bi podržale tržišta nakon odluke o 'Brexitu'.

Optimizam ulagača zahvaljuje se i jučerašnjem nastavku rasta cijena dionica na Wall Streetu, pri čemu su S&P 500 i Dow Jones indeks dosegnuli nove najviše razine u povijesti.

Smiruje se politička situacija u Velikoj Britaniji

Razlog je tome ubrzanje rasta američkog gospodarstva, nakon usporavanja u prvom tromjesečju, i uvjerenje ulagača da američka središnja banka Fed neće u ovoj godini povećavati ključne kamatne stope.

"Još nedavno sve je izgledalo vrlo nestabilno zbog 'Brexita'. No, politička se situacija u Britaniji smiruje, pa je raspoloženje ulagača puno bolje", kaže Masahiro Ichikawa, strateg u tvrtki Sumitomo Mitsui Asset Management.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 9,30 sati bio na dobitku 0,4 posto, na 427 bodova, što je blizu najviše razine u ovoj godini.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks jutros porastao 0,8 posto, na 16.231 bod, što se zahvaljuje slabljenju jena, ali i pisanju tamošnjih medija kako premijer Shinzo Abe, nakon pobjede njegove koalicije na izborima za gornji dom parlamenta, razmatra dodatne poticajne fiskalne mjere vrijedne 100 milijardi dolara.

To bi vjerojatno financirala japanska središnja banka dodatnim tiskanjem novca koji bi išao izravno u privatni sektor kako bi se potaknuo rast gospodarstva.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije