Breaking
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Ekonomski institut: Hrvatsko gospodarstvo usporava...

Industrijska proizvodnja koja još od kolovoza bilježi uzastopna smanjenja godišnje stope rasta, u prosincu je zabilježila vrlo velik pad od čak -6,7 posto
11. veljače 2019. u 11:25 8 komentara 641 prikaza
DRvna industrija
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Ekonomski institut u Zagrebu objavio je podatke kojima upozorava da hrvatsko gospodarstvo usporava.

Ilustracija Eurostat Industrijska proizvodnja u EU porasla, u Hrvatskoj najviše pala

Naime, CEIZ indeks (koincidentni ekonomski indikator) u prosincu 2018. ostvario je vrijednost od -0,9 indeksnih bodova, a to je najniža vrijednost indeksa zabilježena još od kolovoza 2014. godine.

– Turizam je na godišnjoj razini u prosincu rastao po stopi većoj od 10 posto, a pratila ga je i trgovina na malo s nešto manjom stopom rasta. Međutim, industrijska proizvodnja koja još od kolovoza bilježi uzastopna smanjenja godišnje stope rasta u prosincu je zabilježila vrlo velik pad od čak -6,7 posto – priopćili su.

Objašnjavaju kako je indeks zbog industrijske proizvodnje u sva tri mjeseca zadnjeg tromjesečja zabilježio smanjenja vrijednosti u odnosu na prethodni mjesec, a to upućuje na usporavanje ekonomske aktivnosti u odnosu na treće tromjesečje.

Industrija pad 0,9 posto Industrijska proizvodnja pala 4,9 posto u odnosu na lipanj

– Vrijednost CEIZ-a upućuje na usporavanje stope rasta ekonomske aktivnosti i na godišnjoj razini. Na temelju kretanja CEIZ indeksa očekujemo da je stopa rasta realnog BDP-a u četvrtom tromjesečju 2018. godine u odnosu na isto razdoblje prethodne godine mogla iznositi 2,3 posto, znatno manje od očekivanja temeljenih na podacima za listopad i studeni – objašnjavaju iz Ekonomskog instituta te dodaju:

– Desezonirani podaci upućuju na to da je u odnosu na prethodno tromjesečje BDP u zadnja tri mjeseca 2018. godine bio manji za 0,2 posto. Uzmu li se u obzir prethodna tromjesečja kada su stope rasta realnog BDP-a iznosile 2,5, 2,9 i 2,8 posto, očekujemo da je u cijeloj 2018. BDP mogao porasti za 2,3 posto.

>> VIDEO Usporedba Hrvatske i Slovenije

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
  • stefj:

    Bitno je da raste broj zaposlenih u državnom i javnom sektoru. Bitno je da raste rashodovna strana proračuna. Bitno je da nema reformi niti državne uprave niti javnog sektora općenito... A što se tiće BDP-a, još uvijek nismo dosegli BDP ... prikaži još! iz 2008. a imamo rashode države veće preko 70 milijardi, imamo jedno 60.000 više zaposlenih u javnim strukturama, a ukupno imamo 150.000 manje zaposlenih i 400.000 manje stanovnika... Ma super...

  • MrkiMedo:

    Mi imamo gospodarstvo????

  • than:

    Ja niti ne znam kako može rasti, jer jedino što možemo pročitati je kako tvornice propadaju ili kako se bacaju novci u rupe bez dna. Jel' se neko uopće više i sjeća vijesti gdje se nešto otvorilo ? Eventualno neki ... prikaži još!i hotel koji će raditi pola godine i zaposliti nisko kvalificiranu radnu snagu.