Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Ekonomisti vole porez na nekretnine, političari baš i ne

Samo 0,5 posto BDP-a u Hrvatskoj se prikupi od nameta na imovinu
25. listopada 2019. u 00:30 10 komentara 450 prikaza
Ilustracija
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Institut za javne financije u suradnji sa Zakladom Friedrich Ebert organizirao je konferenciju posvećenu oporezivanju imovine i nekretnina na kojoj su pozvana predavanja održale svjetski poznate stručnjakinje Enid Slack, ravnateljica Instituta za financije i upravu u Torontu (Kanada), i Sarah Perret iz OECD-a.

vrtić LOKALNE VLASTI SE BUNE Zbog nove porezne reforme u Zagrebu prijete povećanjem cijena vrtića i javnog prijevoza

Perret je istaknula da bi oporezivanje imovine moglo imati puno veći potencijal za prikupljanje proračunskih prihoda, ali i zadovoljavanje načela pravednosti. Ključan je njihov dizajn, osobito oporezivanja nasljedstva, transparentnost, ali i razina dohodovne nejednakosti pojedine zemlje. Hrvatska ulazi u skupinu država s ispodprosječnim pritiskom na imovinu, od kojeg se prikupi 0,5 posto BDP-a, za razliku od vodeće Francuske gdje imovinski porezi dosežu gotovo 5 posto BDP-a. Slovenija bi svoj nekretninski porez nakon nekoliko pokušaja i odustajanja trebala početi naplaćivati od 2021. godine, Hrvatska ga je nekoliko puta pokušala uvesti i odustala.

Konobari MARIN MEDAK Ugostitelji traže od države da se napojnice ne oporezuju: 'To je krajnje demotivirajuće'

Sarah Perret jučer je kazala da bi imovinskom porezu možda trebao prethoditi dobro dizajniran porez na nasljedstvo, sa što manje izuzeća. Enid Slack kaže da ekonomisti vole nekretninski porez jer je učinkovit, pravedan, ima potencijal da lokalnoj zajednici osigura stabilne i predvidljive prihode, no svemu usprkos takvi su porezi zbog političkog pritiska u mnogim zemljama niski. Slack smatra da se javnu potporu za porez na imovinu može steći izgradnjom fiskalnog povjerenja i naglašavanjem koristi od oporezivanja imovine.

VIDEO Porez na imovinu: Razlozi 'za' i 'protiv'

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
  • stefj:

    Svi porezi u konačnici završe da bi se nahranili uhljebi. Ako se već treba birati, onda bi porez na nekretnine bio ono što treba Hrvatskoj, ali ne njegovo uvođenje ad hoc već da bi se neki drugi porez smanjio ili ... prikaži još! ukinuo... Uvođenjem poreza na nekretnine porezno opterećenje bi se možda pravednije raspodjelilo i ne bi se toliko kažnjavao rad. Ili recimo da se PDV smanji na razine normalnijih država, npr. 20% i 10% na hranu i odjeću... No, bez obzira na poreze, i dalje je apsolutno najveći i gorući problem Hrvatske glomazna, neefikasna, te po društvo i gospodarstvo devastirajuća državna i javna služba. Bez rješavanja tih struktura ne možemo dalje, i dalje ćemo imati neodrživ mirovinski sustav, neodrživo zdravstvo, školstvo i sl.

  • velikazmija:

    mislim da bi tema tgrebala biti izborna da vidimo sića li se milanović kako je vladu odveo u australiju kod ženine tetke-a ovde se razbacuje poštenjem zamislite poštenje koje je dekretirao i sam manolić

  • velikazmija:

    tko su ti uhljebi i čiji je to jezik