Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 200
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DZS:

Proizvođačke cijene u siječnju porasle 1,2 posto na godišnjoj razini

Proizvodnja panela u pogonu Pan parketa
Foto: Dusan Mirkovic/PIXSELL
28.02.2018.
u 09:55

Na godišnjoj su razini, pak, cijene na domaćem tržištu skočile za 1,5 posto, a na inozemnom za 0,8 posto.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u siječnju ove godine bile su za 0,2 posto više u odnosu na prosinac prošle godine, dok su na godišnjoj razini bile više za 1,2 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Tako su u siječnju proizvođačke cijene na godišnjoj razini porasle već 13. mjesec zaredom, a analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) očekuju nastavak rast proizvođačkih cijena i u idućim mjesecima.

"Uz postupni oporavak potražnje očekujemo nastavak pozitivnih stopa rasta proizvođačkih cijena i u ovoj godini, koje bi u prosjeku mogle zabilježiti godišnji rast od 2,8 posto", navodi se u srijedu u osvrtu analitičara RBA na nedavno objavljene podatke DZS-a.

Ako se isključe cijene u sektoru energije, proizvođačke su cijene u industriji u siječnju u odnosu na prosinac bile niže za 0,2 posto, dok su na godišnjoj razini više za 0,6 posto.

Podaci DZS-a pokazuju da su na mjesečnoj razini cijene na domaćem tržištu u siječnju bile više za 0,1 posto, a na inozemnim tržištima za 0,4 posto.

Na godišnjoj su razini, pak, cijene na domaćem tržištu skočile za 1,5 posto, a na inozemnom za 0,8 posto.

Promatrano prema glavnim industrijskim grupama, u siječnju su u odnosu na prosinac cijene u sektoru intermedijarnih proizvoda porasle 0,1 posto, u energiji za 1,7 posto i kapitalnim proizvodima za 0,2 posto. Pale su u trajnim proizvodima za široku potrošnju za 0,6 posto i netrajnim proizvodima za široku potrošnju za 0,5 posto. 

U odnosu na siječanj 2017., proizvođačke su cijene industrijskih proizvoda u segmentu energije skočile za 3,3 posto, u sektoru intermedijarnih proizvoda za 1,8 posto, a kod kapitalnih proizvoda za 0,4 posto. Pale su u trajnim proizvodima za široku potrošnju za 0,6 posto te u netrajnim proizvodima za široku potrošnju za 0,2 posto.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije