Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAŽIVANJE

Dvostruko više građana nego lani putovat će tijekom zime

Putovanje
Pixabay
30.11.2021.
u 20:59

Ispitanici koji su rekli da ne planiraju putovati u inozemstvo kao glavni razlog navode činjenicu da uopće ne putuju tijekom zime (takvih je 46%), njih 41% navodi da im osobne financije ne dopuštaju putovanja, dok nešto manje od trećine ispitanih kaže da ne žele planirati putovanja koja zbog pandemije mogu biti otkazana.

Gotovo 50% građana više nego lani planira putovati u inozemstvo tijekom zime (21% u odnosu na 43%). Njih 37% ne planira nikakvo putovanje, a petina još ne zna hoće li putovati, pokazalo je najnovije istraživanje Mastercarda i agencije Improve na uzorku od 1046 ispitanika u Hrvatskoj.

Od onih koji planiraju putovanje u inozemstvo, polovica ih planira putovati u neku europsku destinaciju tijekom adventa, a na takvim putovanjima u prosjeku se zadrže 3-4 dana. Četvrtina ispitanika planira Novu godinu dočekati u nekom od europskih gradova. Na skijanje planira 17% ispitanika, a tek 5% njih doček Nove godine izvan Europe. Među ispitanicima koji planiraju putovanje najviše je onih s višom razinom obrazovanja i višim primanjima te stanovnika Istre, Primorja i Gorskog kotara. Čak 72% troškove na putovanju podmirivat će debitnim ili kreditnim karticama, a 31% gotovinom.

Ispitanici koji su rekli da ne planiraju putovati u inozemstvo kao glavni razlog navode činjenicu da uopće ne putuju tijekom zime (takvih je 46%), njih 41% navodi da im osobne financije ne dopuštaju putovanja, dok nešto manje od trećine ispitanih kaže da ne žele planirati putovanja koja zbog pandemije mogu biti otkazana. Što se tiče profila osoba koje planiraju putovati unutar Hrvatske, to su osobe s višim primanjima (više od 9000 kn mjesečno), uglavnom iz Istre, Primorja, Gorskog kotara i Dalmacije. Kao najatraktivnija lokacija za putovanje unutar Hrvatske pokazali su se Zagreb sa svojom okolicom te središnja Hrvatska, Istra i Primorje.

Broj putovanja radi razonode pao je u 2021., u usporedbi s 2020., za 20% (s 3,4 na 2,7), no ispitanici troše više, u prosjeku nešto manje od 8000 kuna, a lani nešto više od 6100 kuna. 

VIDEO: Zoran Vakula: Bijeli Božić u prosjeku imamo svake četiri godine!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije