Roast beef i brie u vrhunskom briošu koje čak pet puta prolazi kroz ruke pekarskih majstora, košarice od prhkog, ručno rađenog lisnatog tijesta s maslacem sa šljivama, klipići s maslinama, pestom od sušene rajčice i paškim sirom..., zaintrigirali bi maštu i nepca i najiskusnijih gastroznalaca. A što je najbolje, po njih uopće ne treba ići daleko, pogotovo ako ste stanovnik metropole ili njezine okolice – i nećete ih platiti stotinjak i više kuna kao u nekom pomodarskom restoranu.
Dovoljno je stati u neki od redova pred pekarnicom Dubravica, kakvi se vikendom na tržnicama poput utrinske protežu u nedogled i odlučiti se, slatko ili slano, punjeno ili rolano pecivo, mali, veliki, bijeli, polubijeli kruh, raženi, sa sjemenkama ili bez, s krumpirom, heljdom, orasima..., na kojima su pekle zanat, ali i odrastale generacije. I tako punih 60 godina. Naime, dok većinu Hrvata danas “hrane” uvozni kruh i peciva, više od 15 milijuna eura godišnje teški polugotovi smrznuti proizvodi, kakvi se u trgovačkim lancima samo dopeku, a linijama velikih pekarnica u stranom vlasništvu proizvodnim procesom sa sve manje ljudi upravljaju roboti, na četiri tavice zaprešićkog pogona Dubravice i jučer su se pekle palačinke, oko 2500 komada dnevno s “pravim pravcatim” sastojcima, a ne iz instant-smjese.
Dubravica: Većinu proizvoda radimo ručno, a s chefom koji ima Michelina unijeli smo i dašak visoke gastronomije
Smrznuti su kruhovi zbog industrijskog načina proizvodnje često vrlo kratko procesuirani, fermentacije gotovo i da nema pa su teže probavljivi, sadrže puno aditiva i kvasca, stoje smrznuti po nekoliko tjedana, suše se i narušava im se kvaliteta.
Komentara 9
vrhunski proizvodi
Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.
Michelin zvijezdice su u biti totalna glupost i nemaju nikakvu vrijednost, zadnju zvijezdicu je dobio rastoran u Istri koji je otvoren prije tri mjeseca, i to sve još u korana krizi, dakle taj restoran se nije ni uhodao, možda osobljeje i kuhari nisu isti kao na otvaranju, prema tome te michelin zvijezdice su smiješne, isto kao i poznati svjetski kuhari Gordon Ramsay ili Jamie Oliver koji je btw propao.