Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dražen Klarić

Domaći korporativni sektor u postagrokorskoj eri

Zgrada Agrokora
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
29.08.2019.
u 12:57

Dok je Konzum još uvijek najjači igrač po kriteriju prihoda, trendovi mu ne idu u prilog. Krizu Agrokora iskoristili su strani retaileri koji su Konzumu oteli dobar dio tržišnog kolača.

Treću godinu zaredom Večernji list i Poslovni dnevnik donose analizu trendova kretanja domaćeg gospodarstva kroz pregled poslovanja 505 najuspješnijih domaćih kompanija. Prilog koji je pred vama ne otkriva nikakve senzacionalističke tajne iz korporativnog svijeta i nije zamišljen da bude vodič za potencijalne investitore.

TOP 505 daje objektivan pregled poslovanja perjanica domaćeg gospodarstva u pojedinim sektorima pa se iz njega mogu iščitati glavni trendovi i realno stanje domaće ekonomije u vrijeme sve zategnutijih međunarodnih trgovinskih odnosa, buđenja protekcionističkih politika i najavljenog globalnog usporavanja.

U očekivanju loših vijesti s globalnih tržišta, domaći korporativni sektor stabilno raste, čak i brže od ukupnog gospodarstva koje je i ove godine na nivou od tri posto. Ove godine u postagrokorskoj eri posebno je zanimljivo promatrati financijske rezultate u tradicionalno jednom od najjačih sektora – maloprodaji. Dok je Konzum još uvijek najjači igrač po kriteriju prihoda, trendovi mu ne idu u prilog.

Krizu Agrokora iskoristili su strani retaileri koji su Konzumu oteli dobar dio tržišnog kolača. Promatrajući unazad deset godina, Lidl i Spar prihode su umnogostručili dok je Konzum pao na razinu prihoda nižu od one koju je imao 2008. godine. Gledano iz perspektive interesa potrošača, takav razvoj događaja je pozitivan i još jedan podsjetnik na benefite konkurentne tržišne utakmice.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije