Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Domaće tržište: Nakon 43 mjeseca prekinut pad proizvođačkih cijena

Na mjesečnoj razini cijene su rasle u prerađivačkoj industriji za 2,1 posto. Istodobno su cijene u rudarstvu i vađenju pale za 0,5 posto, u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 0,1 posto, dok su u opskrbi vodom, uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša ostale na istoj razini kao i u studenom lani
13. siječnja 2017. u 08:55 0 komentara 103 prikaza
25.11..2016. Zagreb- Reportaza iz URIHO - Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapo?ljavanje osoba s invaliditetom. Dio pogona na Kajzerici u kojem se tekstilni pogon. Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Proizvođačke cijene u hrvatskoj industriji u prosincu lani stagnirale su u odnosu na isti mjesec 2015. godine, čime je zaustavljen njihov 43-mjesečni pad na godišnjoj razini, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Službena statistika pokazuje da su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u lanjskom prosincu na mjesečnoj razini više za 1,7 posto. No, isključe li se cijene energije, proizvođačke su cijene u industriji u prosincu lani u odnosu na studeni više za 0,1 posto, dok su na godišnjoj razini, prema prosincu 2015., snižene za 1,3 posto.

Podaci DZS-a pokazuju da su na mjesečnoj razini cijene na domaćem tržištu u prosincu bile više za 1,7 posto, a na inozemnim tržištima za 1,8 posto. Na godišnjoj razini cijene su na domaćem tržištu pale za 0,1 posto, a na inozemnom su više za 0,2 posto.

"Proizvođačke cijene su tako na razini 2016. u odnosu na 2015. zabilježile prosječan pad od 4,1 posto, treću uzastopnu godinu, budući da trend deflatornih kretanja na godišnjoj razini neprekidno traje od kolovoza 2013. godine", ističu analitičari RBA u osvrtu na podatke DZS-a.

14.07.2016., Petrijanec- Berba krastavaca na zemljistu opcine Petrijanec. Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL Učenica Tea (16): 'Novcem od berbe krastavaca platit ću si vozački i kupiti pribor' Matthias Müller, Volkswagen Velika ušteda Volkswagen sa sindikatima dogovorio ukidanje 30.000 radnih mjesta

Prema glavnim industrijskim grupama, u prosincu lani su prema studenom rasle cijene energije, za 6,5 posto, intermedijarnih proizvoda za 0,2 posto i netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,1 posto.

Cijene kapitalnih proizvoda su ostale na istoj razini, dok su cijene trajnih proizvoda za široku potrošnju pale 0,4 posto. Na godišnjoj razini, prema prosincu 2015., cijene energije su povećane 3,8 posto, kapitalnih proizvoda 0,3 posto i netrajnih proizvoda za široku potrošnju, za 0,1 posto.

Istodobno su cijene trajnih proizvoda za široku potrošnju pale za 5,1 posto, a intermedijarnih proizvoda za tri posto.

Promatrano prema djelatnostima, na mjesečnoj su razini cijene rasle u prerađivačkoj industriji, za 2,1 posto. Istodobno su cijene u rudarstvu i vađenju pale za 0,5 posto, u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 0,1 posto,  dok su u opskrbi vodom, uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša ostale na istoj razini kao i u studenom lani.

Na godišnjoj su razini proizvođačke cijene u rudarstvu i vađenju u prosincu lani pale za najvećih 14,3 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji smanjene su za 5,8 posto. U prerađivačkoj industriji su cijene porasle za 1,4 posto, dok su u opskrbi vodom, uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša porasle za 0,2 posto.

"Polagani i blagi oporavak cijena na svjetskih robnim tržištima, prije svega sirove nafte i hrane, trebao bi se preliti i na domaće cijene, koje bi se u ovoj godini trebale vratiti k pozitivnim vrijednostima. U prilog navedenim očekivanjima ide i posljednji dogovor članica OPEC-a i nečlanica oko smanjenja proizvodnih kvota što će utjecati na rast cijena nafte na robnim tržištima", ističu iz RBA.

Karneval
PROMO
Karneval nam se bliži, a odabir idealne maske je najvažniji događaj za sve klince
Skipper4you.com
MIRNO MORE
Znate li da se kod nas školuju skiperi koje cijene svugdje u svijetu
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.