Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Učenica Tea (16):

'Novcem od berbe krastavaca platit ću si vozački i kupiti pribor'

14.07.2016., Petrijanec- Berba krastavaca na zemljistu opcine Petrijanec. Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/2
16.07.2016.
u 21:23

Općina Petrijanec već sedam godina subvencionira proizvodnju povrća, od krastavca do paprike, patlidžana i češnjaka, koja iziskuje više ljudskog rada, ali i veću zaradu.

Srednjoškolka Tea Jug (16) pronašla je način kako zaraditi nešto novca za ljetnih praznika. Ta učenica Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole u Varaždinu i buduća tehničarka nutricionistica bere krastavce koje je na pola hektara svog zemljišta posijala Općina Petrijanec. Sve što Tea ubere ide na vagu i bilježi se, a na kraju mjeseca Općina će joj novac isplatiti na žiroračun koji su otvorili roditelji.

Općina obrađuje zemlju

– Krastavci su dobro rodili, samo treba paziti da narastu na optimalnu veličinu. Koliko ću zaraditi? Ne znam još, vidjet ćemo – kaže dok bere plodove. Povezala se sa susjedama Petrom Panić i Sarom Kišić, pa njih tri čine jednu ekipu berača. Dio zarade stavit će, kaže, na štednju, za vozački ispit, a nešto će potrošiti na kupnju bilježnica i školskog pribora. Na more ne ide. Na berbu će odlaziti cijelo ljeto. Općina Petrijanec već sedam godina subvencionira proizvodnju povrća, od krastavca do paprike, patlidžana i češnjaka, koja iziskuje više ljudskog rada, ali i veću zaradu. Općina svojim traktorom s frezom obrađuje zemljište, financira nabavu sustava navodnjavanja “kap po kap”, zaštitnih folija, sadnica... Jamči i plasman povrća.

– Ove godine odlučili smo napraviti korak više i na pola hektara posijati krastavce. Pozvali smo srednjoškolce i studente na berbu, s time da novac od prodaje ostaje njima. Koliko uberu, toliko će dobiti plaćeno. Odazvalo se njih 55, od kojih dvije trećine srednjoškolaca. Neki dan su u nekoliko sati ubrali 600 kilograma. Očekujem da će u idućih mjesec, mjesec i pol ubrati između 35 i 40 tona – kaže načelnik Vladimir Kurečić, ponosan na taj jedinstveni općinski projekt.

Nešto je zemljišta Općina pokupovala, a nešto unajmila.

Planiraju i sadnju borovnica

– Planiramo na još dva hektara općinskog zemljišta, koje je sad šikarje i šumarak, posaditi trajnice poput borovnice, pa ćemo ponovno pozvati učenike, studente, nezaposlene i socijalne slučajeve na berbu, da si nešto zarade. Osim toga, to će biti jezgra za okupljanje malih kooperanata koji će se udruživati i tako lakše ispregovarati bolju cijenu s trgovačkim lancima i prerađivačima. Poznato je da su u ovom dijelu Hrvatske problemi s rascjepkanošću poljoprivrednih površina i razjedinjenošću proizvođača. Nekad su postojale zadruge i kombinati kojih danas više nema – ističe Kurečić. Sva plaćanja studentima i učenicima idu preko žiroračuna, uz plaćanje poreza, da država ne bude zakinuta, a berači su osigurani od ozljeda tijekom berbe. U razgovoru s njima doznajemo da je osim količine važna i veličina plodova jer su manji krastavci, dugi četiri do pet centimetara, bolje plaćeni, pa se za kilogram dobiva 5,20 kuna.

>> Hrvatska ne proizvodi ni 1 posto europskih jabuka i rajčica

Komentara 7

GR
Gradiščanka
21:53 16.07.2016.

Ovakve vijesti čitatelj želi! Tko je organizirao smislenu proizvodnju i puni trgovine hranom iz susjedstva, tko se raduje poslu, za što radi, to se zove napredak! Bravo mala, vrijedna općino Petrijanec!

Avatar Jmslbrod
Jmslbrod
22:34 16.07.2016.

Svaka cast super!,pa to je rad,a ne nekakve tamo starlete i ostale gluposti,samo takvi primjeri nas vode naprijed!

TH
than
00:06 17.07.2016.

Draga moja sretno, jer ces se nabrati krastavaca i krastavaca za autoskolu. Ali barem ne krades Bogu dane i radis, sa cime pomazes i roditeljima sto je danas rijetkost, pa svaka cast.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije