Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MONETARNA POLITIKA

Dolar oštro pao, vlasti najavile usporavanje tempa povećanja kamata

FILE PHOTO: People are seen on Wall Street outside the NYSE in New York
Foto: BRENDAN MCDERMID/REUTERS
1/2
04.12.2022.
u 08:49

Dolar je oslabio već šesti od posljednjih sedam tjedana, što je posljedica očekivanja da će Fed usporiti tempo povećanja kamatnih stopa.

Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna oštro pala, nakon što je predsjednik američke središnje banke Jerome Powell kazao da bi Fed mogao usporiti tempo podizanja kamatnih stopa već u prosincu.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, pao je prošloga tjedna 1,5 posto, na 104,50 bodova.

Pritom je dolar prema europskoj valuti oslabio 1,3 posto, pa je cijena eura dosegnula 1,0535 dolara, najvišu razinu od kraja lipnja. Tečaj dolara prema japanskoj valuti potonuo je, pak, 3,5 posto, na 134,30 jena.

Dolar je oslabio već šesti od posljednjih sedam tjedana, što je posljedica očekivanja da će Fed usporiti tempo povećanja kamatnih stopa.

To je signalizirao predsjednik Feda Jeromoe Powell, pa sada većina analitičara očekuje da će središnja banka u prosincu povećati kamate za 'samo' 0,50 postotnih bodova, nakon serije povećanja za 0,75 bodova.

Fed je, nakon agresivnog zaoštravanja monetarne politike od početka godine, u poziciji da uspori tempo povećanja kamata, poručio je Powell, no upozorio je i da će Fed održavati restriktivnu politiku neko vrijeme dok se inflacija ne smanji.

„Unatoč nekim obećavajućim naznakama, pred nama je još dug put do ponovnog uspostavljanja stabilnosti cijena”, kazao je Powell u srijedu u govoru na Brookings institutu.

Upozorio je i da ključna pitanja ostaju otvorena, uključujući ona do koje će razine trebati povećati kamate i koliko će se dugo zadržati na tim razinama.

Stoga se na tržištu špekulira do koje će razine Fed povećati kamate - na 4,75 ili 5,00 posto? Trenutno se ključne kamate kreću u rasponu od 3,75 do 4 posto, najvišoj razini od početka 2008. godine.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije