Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
udžbenici će biti moderniji

Udžbenici neće pojeftiniti, ali paketi školskih knjiga hoće od 50 do 250 kuna

udžbenici,knjige
Foto: Davor Javorović/Pixsell
07.01.2014.
u 20:00

Udžbenici će biti moderniji, ali sadržajno neće biti velikih promjena

Brojne roditelje hrvatskih školaraca već sada pri pomisli na sljedeću školsku godinu oblije hladan znoj jer će morati kupiti nove udžbenike. Trenutačno je odobravanje tih udžbenika pri kraju i, kako su nam rekli u Ministarstvu obrazovanja, 15. siječnja bit će objavljen katalog odobrenih udžbenika.

Izdavači šute o cijeni

Iz tog kataloga nastavnici će odabrati po kojim udžbenicima žele raditi i udžbenici koji postignu zastupljenost veću od 10 posto naći će se u razredu. Međutim, više od toga po kojim udžbenicima će njihova djeca raditi roditelje zanima po kojoj cijeni će ih kupovati. Ministar Željko Jovanović u nekoliko je navrata naglasio da će udžbenici biti jeftiniji, a školske torbe lakše. Za razliku od njega, izdavači nisu sigurni da pojedinačna cijena udžbenika može biti niža nego sada, ali zbog smanjenja broja naslova za pojedine predmete moguće je, kažu, da komplet bude jeftiniji nego što je bio.

– O mogućim cijenama udžbenika ne možemo reći ništa, ne želimo kalkulirati. Čekamo odluku Ministarstva obrazovanja – kazala je Matilda Bulić, direktorica školskog programa u Školskoj knjizi.

Ništa rječitiji nisu bili ni u Profilu.

– Prerano je govoriti o cijenama udžbenika. Sve što bismo sada rekli o njima bilo bi samo nagađanje jer o maksimalnoj cijeni udžbenika odlučuje povjerenstvo MZOS-a. Može se očekivati da će kompleti udžbenika koji su prošle godine sadržavali nekoliko zbirki, a sada ih nema, imati nižu cijenu. Zbog toga je moguće smanjenje cijena kompleta – poručili su u Profilu. U Ministarstvu obrazovanja kažu da će o najvišoj cijeni udžbenika biti odlučeno do 15. veljače.

– Četiri godine cijena udžbenika nije rasla, a sve je drugo poskupjelo – od papira, poreza na autorske honorare do energenata. Dodamo li tome i troškove zbog novog pravopisa i promjena u udžbeničkom standardu usred posla, možemo zaključiti da bi cijene udžbenika trebale porasti. No, ministar govori o pojeftinjenju pa čekamo što će biti – kazali su nam u jednoj izdavačkoj kući. Unatoč očekivanju da se cijena udžbenika pojedinačno neće snižavati u odnosu na sadašnje cijene, izdavači se slažu da bi cijena kompleta mogla pasti od 10 do 15 posto.

Izbačene zbirke, atlasi...

– Izbačene su zbirke zadataka, atlasi iz geografije i povijesti više se neće kupovati za svaki razred, što znači da će brojčano za svaki razred biti nekoliko naslova manje. To znači da bi se za prvi razred na kompletu udžbenika moglo uštedjeti od 50 do 100 kuna, a na kompletima za gimnazije oko 250 do 300 kuna – računaju u jednoj nakladničkoj kući. Iako će udžbenici biti novi, neće imati bitno promijenjen sadržaj.

– Udžbenici će biti moderniji i bolji jer to ovisi o inventivnosti autora i nakladnika, ali učitelji i roditelji ne trebaju očekivati velike sadržajne promjene jer smo udžbenike radili po važećim planovima i programima iz 1998. godine – kazala nam je Bulić.

>>Udžbenici, školske torbe, pernice i ruksaci – sve za školarca na Mondu!

Komentara 4

Avatar puky
puky
20:28 07.01.2014.

"udžbenici neće pojeftiniti ali paket knjiga hoće" ... hi hi hi ... "osjećam se haj - mozak baj baj" ... strava ...

KU
kupusizec
20:46 07.01.2014.

To je naš ministar izmislijo

DU
Deleted user
21:26 07.01.2014.

Bit će moderniji jer će ubaciti dio o dizanju "tegova" na ćirilici.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije