Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijepori oko zakona

Dio zemljišta strancima, ali samo ako domaći poljoprivrednici ne budu dovoljno brzi i odlučni

Poljoprivreda traktor
Foto: ilustracija
1/2
08.07.2022.
u 18:06

Vjerojatno će po isteku moratorija dio tog paketa završiti u rukama stranaca, koji će u svakom slučaju moći ponuditi više i biti superiorni u odnosu na domaće poduzetnike.

Namjera novog zakona o poljoprivrednom zemljištu je da se prijelazno razdoblje iskoristi za provedbu natječaja kako bi cijela državna kvota od 43 tisuće hektara u Brodsko-posavskoj županiji putem javnog poziva bila dodijeljena domicilnim poljoprivrednicima i obrtnicima. Istaknuto je to na sastanku u Slavonskom Brodu na kojem su domaćini iz Brodsko-posavske županije i gosti iz Ministarstva poljoprivrede upoznali načelnike općina s odredbama nedavno usvojenog zakona o zemljištu.

No ukoliko ljudi na terenu ne budu radili dovoljno brzim tempom i ako se ne budu pridržavali osnovne zamisli novog zakona, vjerojatno će po isteku moratorija dio tog paketa završiti u rukama stranaca, koji će u svakom slučaju moći ponuditi više i biti superiorni u odnosu na domaće poduzetnike.

- Sudbina uspjeha ovog programa isključivo je u našim rukama. Ne može se raditi paušalno i po viđenju, treba se u potpunosti pridržavati zakona i onoga što je on naložio. Tko bude na takav način pristupio provedbi programa raspolaganja, imat će miran i lak san - ističe Željko Burazović, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu Brodsko-posavske županije.

Nedavno usvojene izmjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu, kojima se zabranjuje parcelacija poljoprivrednog zemljišta na manje čestice od jednog hektara te se nastoji na svom raspoloživom zemljištu obavljati proizvodnja, izazvale su mnogo prijepora. U oporbi smatraju da on neće zadržati ljude na selu niti spriječiti manipulacije, OPG-ovi strahuju da neće moći doći do zemljišta ili da ga neće moći zadržati, a najspornija je mogućnost prodaje državnog poljoprivrednog zemljišta strancima. U slavonskim su županijama stoga krenuli u koordinaciju aktivnosti s općinskim načelnicima kako bi poljoprivrednicima na terenu pojasnili što se konkretno mijenja, a naglasak je stavljen na prioritete za zakup ili prodaju te novi način i kriterij za utvrđivanje najpovoljnijih ponuditelja.

VIDEO: Mladu Britanku ubo komarac, nekoliko dana kasnije je preminula

Komentara 2

Avatar Point_of_view
Point_of_view
12:26 10.07.2022.

Koje nakaradno razmišljanje. Daj bogati našen čoviku, diš dat strancu!? A naš čovik nesposoban iz tri puta pogodit svoje ime, kamoli implementirati sve najmodernije tehnologije te nabaviti opremu, kojom bi mogao efikasno proizvoditi kao i njegove kolege na zapadu. Zatoto nije ni čudo što nam sve stavke u poljoprivredi i stočarstvu stagniraju, osim, naravno, poticaja i raznih drugih potpora.

ST
sttipe
16:41 13.07.2022.

Stranac nam kadrovira Sabor, pa će i poljoprivredu! I to tako da šta prije propadnu svi!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije