Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Devizne rezerve dosegle 18,3 milijardi eura

Efektiva i depoziti po viđenju u stranim bankama spustili su se s 3,8 milijardi kuna u ožujku prošle, na 3,7 milijardi kuna u ožujku ove godine
29. svibnja 2019. u 14:55 0 komentara 261 prikaza
Ilustracija
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Bruto međunarodne pričuve krajem ožujka pale za 3,2 posto na mjesečnoj razini, a na godišnjoj porasle za 11,2 posto dosegnuvši 18,3 milijarde eura. Djelomično, to je rezultat devizne intervencije Hrvatske narodne banke u veljači na kojoj je od banaka otkupljeno 450,3 milijuna eura, pišu analitičari Raiffeisen banke. U toj banci očekuju da će i u nastavku godine HNB nastaviti politiku stabilnog tečaja te, u slučaju pritisaka i volatilnosti, uslijediti intervenirati na deviznom tržištu pri čemu su izglednije intervencije otkupa eura što posljedično znači i nastavak rasta deviznih pričuva.


Astana Arena Sve je dogovoreno Službeno! Kinezi odlučili: Gradimo stadion u Hrvatskoj vrijedan 150 mil. €

Ukupna aktiva središnje banke krajem ožujka iznosila je 139,4 milijardi kuna. Na mjesečnoj razini pala je za 4,8 milijardi kuna (3,3%), a istodobno na godišnjoj razini porasla za 13,9 milijardi kuna (11%). U usporedbi s krajem prošle godine, ukupna aktiva središnje banke porasla je gotovo 6 milijardi kuna. Promjene reflektiraju kretanja inozemne aktive koja čini 99 posto ukupne aktive.
Sukladno zakonu o Hrvatskoj narodnoj banci međunarodne devizne rezerve najvećim su dijelom uložene u vrijednosne papire (65%) te u oročene depozite u inozemnim bankama (30%) koji bilježe rast od 8,7 posto.

Efektiva i depoziti po viđenju u stranim bankama spustili su se s 3,8 milijardi kuna u ožujku prošle, na 3,7 milijardi kuna u ožujku ove godine.

Wienerberger
NOVA GENERACIJA GRADNJE
Od 2021. godine svi novoizgrađeni objekti morat će zadovoljavati standarde gotovo nula energetske učinkovitosti
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.