Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Denis Matijević, AgroFructus:

'Trebamo više ulaganja u agraru'

24.09.2015., Bjelovar, OPG Ledinski - Berba jabuka sorte ajdared.  Photo: Damir Spehar/PIXSELL
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
17.03.2017.
u 00:05

U tvrtki za otkup voća i povrća navode da Hrvatska može biti konkurentna u samo nekoliko ključnih proizvodnji voća i povrća

Hrvatska može biti konkurentna u nekoliko ključnih proizvodnji voća i povrća – jabuka, krušaka, kupusnjača, krumpira, luka i salate, a ne mora biti samodostatna u svima. Potreban nam je novi val investicija u poljoprivredi, jer proizvodnja stalno pada, izjavio je jučer u Donjem Miholjcu Denis Matijević, predsjednik uprave AgroFructus grupe u čijem je sastavu osam tvrtki iz Hrvatske i inozemstva. Grupa povećava otkup voća i povrća, godišnje više od 120.000 tona, uz promet veći od 600 milijuna kuna.

– Najviše otkupljujemo u Hrvatskoj, oko 70 posto, pri čemu je tek oko 1 posto vlastita proizvodnja, a ostatak otkupljujemo od 2000 kooperanata. Uvozimo iz BiH, Makedonije i Srbije – kaže Matijević.

Po njemu, neke sorte već imaju veliku proizvodnju i konkurentne cijene. Nije pametno da se potiče proizvodnja jabuka u cijeloj Hrvatskoj ako je, primjerice, Baranja idealna mikrolokacija. Posljednjih godina AgroFructus imao je veliki investicijski ciklus – u tvrtki Višnja Panonia iz Donjeg Miholjca u modernizaciju staklenika na 3,7 hektara ulažu 7,5 milijuna kuna. Za 10-ak dana plasirat će prvu papriku iz domaćeg uzgoja, očekuje je se 900 t ove godine. Za posjeta novinara AgroFructusu Matijević se pohvalio i modernim uzgojem šampinjona s partnerom Fungus Panonia, koji već proizvodi oko 400 tona, a 2018. planira udvostručiti proizvodnju. Hrvatska troši 2,5-3 tisuće tona šampinjona, potrošači su skloniji sitnijim gljivama, dok su veće za ugostiteljstvo.

Denis Matijević ističe da mu tvrtkama rukovode menadžeri i agronomi mladi po godinama, ali s velikim iskustvom. U slatinskoj Marinadi sprema se veliko ulaganje ako uskoro bude objavljen novi natječaj za fondove ruralnog razvoja. Plan je izgradnja regionalnog skladišta u vrijednosti oko 50 milijuna kuna.

>>Potpora voćnjacima samo s deklariranim sadnicama

>>Domaći farmeri ulažu u uzgoj autohtonih i mesnih pasmina

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije