Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

'Eurozoni treba fond za crne dane'

U današnjem govoru u Berlinu Lagarde je izrazila zadovoljstvo "dugotrajnim i široko raspoređenim uzletom" svjetskog gospodarstva
26. ožujka 2018. u 12:28 0 komentara 208 prikaza
Foto: Reuters

Eurozona bi trebala osnovati fond 'za crne dane' radi pomoći zemljama članicama u slučaju pada gospodarskih aktivnosti u budućnosti, kazala je u ponedjeljak izvršna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde prema pisanju britanskih medija.

Sebastian Kurz Zaustavljanje migranata Kurz: EU bi trebao kopirati Australiju

U današnjem govoru u Berlinu Lagarde je izrazila zadovoljstvo "dugotrajnim i široko raspoređenim uzletom" svjetskog gospodarstva. Upozorila je ipak na "druge, snažne nepovoljne trendove koji prijete", izdvajajući "jačanje populizma i kratkoročni sirenski zov protekcionizma". Da bi se eurozona pripremila za sljedeću recesiju, njezine članice trebale bi razviti moderniziranu uniju tržošta kapitala i poboljšati bankovnu uniju te krenuti u smjeru dublje fiskalne integracije, počevši od središnjeg fiskalnog kapaciteta, poručila je čelnica MMF-a. Takav fiskalni alat umirio bi ulagače, naglasila je Lagarde.

Njezin prijedlog o osnivanju 'fonda za crne dane' predviđa godišnje doprinose zemalja članica radi stvaranja rezervi u dobrim razdobljima koje bi se koristile u vremenima recesije. U ekstremnim slučajevima zemlje bi mogle posuđivati od fonda i vraćati kredite budućim doprinosima, pojasnila je. Transferi iz fonda bili bi uvjetovani poštivanjem fiskalnih propisa EU-a. Lagarde također preporučuje da članice plaćaju premiju u dobrim razdobljima na osnovi pomoći koja im je isplaćena u 'crnim danima'. Cilj takvog mehanizma bilo bi izbjegavanje trajnih transfera.

U osvrtu na temu unije tržišta kapitala Lagarde sugerira pojačanu regulativu i ažurirane aranžmane o nadzoru kojima bi se uredio potencijalni priljev financijskih kompanija u Europu nakon Brexita. "Zbog Brexita će, između ostalog, mnoge tvrtke za financijske usluge vjerojatno u idućim mjesecima preseliti na kontinent", kazala je Lagarde. Također je izrazila zadovoljstvo naznakama napretka u procesu formiranja bankovne unije. "Sporazum o rokovima uspostave zajedničkog programa osiguranja depozita i plan za smanjenje ranjivih mjesta u bankovnom sektoru predstavljali bi još značajniji korak u pravom smjeru", dodala je.

Poslovni uzlet Županije najspremnije 
za fondove EU EU postaje predvodnik Za održivi razvoj petina budžeta Ruski špijun, njegova kći i policajac nalaze se u kritičnom stanju u bolnici Trovanje špijuna EU povukla veleposlanika iz Rusije, Hrvatska u ponedjeljak o mogućim mjerama
Hrvatska - Španjolska
EP
Španjolski mediji ovako su najavili finale s Hrvatima: To smo već doživjeli
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.