Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Y GENERACIJA I FINANCIJUE

Čak 75% mladih smatra da se za mirovinu trebaju pobrinuti čim se zaposle

mirovina
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
16.12.2016.
u 06:30

Mladima bez formalnog radnog iskustva novac treba za ispunjenje autonomije

Većina mladih ljudi, oko 75 posto, smatra da se za buduću mirovinu trebaju početi brinuti čim se zaposle ili u prvih nekoliko godina po zaposlenju.

Pritom bi rado smanjili izdvajanja u I. mirovinski stup i povećali u II. Gotovo jednak udio (72 posto) smatra da bi život u mirovini bio sigurniji da je odgovornost za mirovnu više na pojedincu.

Pokazalo je to istraživanje koje je na 300-tinjak mladih između 18 i 25 godina provela Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava.

Rezultati pokazuju i da Y generacija (a posrijedi je uzorak mladih bez formalnog radnog iskustva) optimistično gleda na budućnost i vjeruje u svoju sposobnost rješavanja problema te ih više zanima doprinos društvenoj zajednici nego stjecanje novca.

Novac smatraju sredstvom za ispunjenje autonomije. U sljedećih deset godina za mirovinu ih planira štedjeti 38 posto, a 31 posto kani pokrenuti vlastiti posao.

>> Postat ćemo energetski lider? Američka veleposlanica otkrila u koje hrvatske projekte žele ulagati kompanije iz SAD-a

Komentara 2

DU
Deleted user
11:45 16.12.2016.

Problem je vjerojatno u tome da su ti koji rade, izdvajali, a ti, koji imaju prava, a nisu radili, su u penziji. Fondove je sadasnja vlast (milsim na te te koji vladaju od 1991) nacionalizirala, pa su se fondovi miroviskogg i zdrastvenog osiguranja koristil za financiranje strateskih drzavnih investicija, medju innim i za naoruzanje. I ponestalo love, jer nema niti novih radnih mjesta, niti ljudi koji zele zasukati rukave i raditi za malo love. Sve u svemu, crno se pise nama, obicnim ljudima.

GL
glupost
12:22 19.12.2016.

Nece biti crno za mlade ako si oni novac za penziju ustede u zemljama koje ne pljackau narod,ova drzava ce pokrsti sve stupove koje vi uplacujete i ond reci da nema novca...zato pazite vec sad...nevjerujte nikakvim stupovima i osiguranjim u Hrvatskoj..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije