Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZSE

Burza drastično prvi put u povijesti, izbacila četiri tvrtke

Zagrebačka burza
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
23.03.2019.
u 08:10

Isključene dionice Imunološkog zavoda, Jadran filma, Tankerkomerca i Dalme.

Dionice Imunološkog zavoda, Jadran filma, Tankerkomerca i Dalme isključene su iz uvrštenja Zagrebačke burze koja se tako prvi put u svojoj povijesti odlučila za najstrožu mjeru prema izdavateljima koji ne poštuju burzovna pravila.

Neobjavljivanje financijskih izvješća dijela uvrštenih kompanija već je godinama problem domaćeg tržišta kapitala. No, lanjskim stupanjem na snagu Zakona o tržištu kapitala (ZTK), Zagrebačkoj burzi otvorile su se mogućnosti da mu stane na kraj.
 Kako je pojasnila predsjednica Uprave Ivana Gažić, Burza je svojim Pravilima propisala način kontinuiranog praćenja ispunjavanja obveza izdavatelja u smislu transparentnosti, ali i drugih obveza.


– Posljednja analiza, temeljena na podacima za prošlu godinu, identificirala je upravo ova četiri izdavatelja kao tvrtke koje se u najvećoj mjeri nisu pridržavale svojih obveza, a nakon našeg poziva na očitovanje, nisu pokazale ni najmanju spremnost da ovakvo ponašanje poprave u budućnosti – pojasnila je za Poslovni dnevnik Ivana Gažić.

Naglasila je kako će se ovim dionicama moći trgovati još tri mjeseca.

Na pitanje što dioničari tih tvrtki sada mogu učiniti, Gažić pojašnjava kako u Zakonu o tržištu kapitala stoji odredba koja navodi da, ako je do isključenja financijskog instrumenta iz trgovanja došlo zbog nepoštivanja obveza prema ZTK ili Pravilima Burze, za štetu koju takvim isključenjem pretrpi ulagatelj solidarno odgovara kompanija i njezini članovi Uprave.

– Ova odredba dobro pokazuje u kojoj je mjeri zakonodavac stavio naglasak na ispunjenju obveza prema svojim dioničarima od strane izdavatelja – ističe čelnica ZSE-a Ivana Gažić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije